Vepsestikk spiller på Bergenfest lørdag 17. juni 2023. Foto: Kristoffer Øen

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Vepsestikk

Vepsestikk: Fra scratch til Bergenfest på 1-2-3. Bandet på 4 er i ferd med å slå gjennom for fullt, og lovordene hagler. Selv om det enda bare er sluppet en eneste offisiell singel, er jentene allerede booket inn til Bergenfest i juni

Vepsestikk: Fra scratch til Bergenfest på 1-2-3

Bandet på 4 er i ferd med å slå gjennom for fullt, og lovordene hagler. Selv om det enda bare er sluppet en eneste offisiell singel, er jentene allerede booket inn til Bergenfest i juni, og festivalsommeren 2023 lover godt. Mellom slagene går det i skole, og ikke minst: øving. 

– Det har gått veldig fort, samtidig som vi har jobbet ekstremt hardt de siste fire årene, forteller jentene. Vi snakker om suksessen, årene som har gått, og året som kommer. Til tross for pandemi og nedstengning har det vært travelt for de unge damene, som knapt har tatt steget over i de voksnes rekker. 

Inspirert av de største

Vepsestikk består av Agnes Fernanda Kierulf (19), Linnea Josefine Kierulf Gjelstad (17), Hanna Elisabeth Zieritz (18) og gruppens nyeste medlem, Móeiður Loftsdóttir (19).

– Når vi startet i 2019 kunne vi helt ærlig ikke spille instrumentene våre, forteller Agnes. Hun og Hanna startet Vepsestikk i kjelleren hjemme på Laksevåg, sammen med Linnea. Inspirasjonen kom fra opplevelsen av Razikas siste tour, før bandet la opp.

– Vi tenkte at det har vi også lyst til å gjøre, så da gjorde vi det. Så hadde vi plutselig startet band, og da måtte vi jo nesten lære oss å spille på band-instrumenter også, humrer de. Agnes ville spille bass, og Hanna fikk gitar, siden pappa hadde en liggende. Men musikkverdenen var ikke helt fremmed for de tre jentene.  

– Vi har alle spilt blåseinstrument i korps, så det vi kunne derfra kom veldig godt med. Og ellers var det jo bare å prøve seg fram. Vi måtte bare bli god nok til å kalle oss et band, og ta det derfra, understreker Agnes. Blåseinstrumentene brukes også flittig i musikken til bandet, noe det ligger tydelig stolthet i. 

Bandleir og demo

De neste månedene gikk det mange timer inn i øvingen. Agnes og Linnea meldte seg inn i kulturskolen for å lære å spille der, og Hanna dykket inn i instruksjonsvideoer på youtube. 

I årene som fulgte, gikk det i hundre for trioen. Vepsestikk tok del i bandleiren LOUD, i regi av AKKS. Her fikk de god hjelp av blant annet Mira Thiruchelvam, som plukket opp det hun uten tvil så på som stort potensial. Mira heiet Vepsestikk frem, og oppmuntret til å spille inn demo. Det ble veien videre for bandet. 

– Plutselig var vi hyret inn som oppvarming for Great News og Romskip, og vi fikk spille på både Cornerteateret og Hulen i løpet av 2021, forteller Agnes.

En del av miljøet

Bandet skryter uhemmet av miljøet de opplever i Bergen. Alt fra faste øvingslokaler på Verftet, til produsentkurs, kontakter og et utvidet nettverk har bidratt til at Vepsestikk i dag kan slippe ferdigprodusert musikk, som er helt og holdent deres egen. 

– Vi merket raskt at vi ønsket å lage musikk selv, og ikke bare covre andre sine låter. Hele veien har vi hatt en tanke om hvordan vår sound skal være. Så veien var kort og intens fra å lære å spille, til å komponere, og plutselig var vi blitt en del av musikkfellesskapet i Bergen, forteller Hanna. 

Endelig storsuksess

Men for denne gjengen var det ikke nok å starte fullverdig band som tenåringer, og lære seg å spille helt nye instrumenter fra bunnen. Her skulle det lages egne låter, med selvskrevet tekst, selvkomponert musikk og sist men ikke minst: en egen sound. Nå, fire år etter oppstarten, er endelig første låt sluppet offisielt, og trioen er blitt en kvartett. I 2022 ble Móeiður offisielt en del av bandet, og tillegget gjorde at gruppen føltes fullverdig. Siden har de spilt på Vill Vill Vest til elleville anmeldelser, og vunnet Eggstockfestivalen i fjor.

 

Elleville anmeldinger

Det er tydelig at den reelle suksessen til Vepsestikk enda ikke helt har gått opp for jentene. Det er et langt steg fra å starte band som tenåringer, til scenen på Bergenfest, og musikkslipp. Det nærmer seg fem år siden gruppen så dagens lys, og anmeldere og erfarne musikere har utpekt det store potensiale, og en musikalsk evne langt over det som kan forventes av ferskinger på dette nivået. 2022 var et stort år, og det er all grunn til å tro at 2023 blir enda større. 

Ballen ruller videre

Likevel, når ballen begynner å rulle, ruller den fort, og det er krevende å balansere alt. Men kvartetten virker til å ha sakene på plass.

– Vi går alle på skole, og selv om vi studerer musikk så krever det sitt. Vi får for eksempel ikke godkjent fravær fra skolen for å reise bort å spille konserter, sier Móeiður. Hun skulle ønske skolen bedre kunne tilrettelegge for gruppens aktiviteter, når de lærer så mye som de gjør i bandet. Men det er verdt det til slutt, og kvartetten har aldri vurdert å snu.

– Det har gått fort, og blitt såpass stort, så det er krevende å legge inn nok tid til å øve, spille inn, og jobbe med musikken. Det er utrolig kult at vi bookes og at mange ønsker å se oss. Men desto viktigere er det at vi bruker tiden godt i lavsesongen til å endelig faktisk jobbe med den delen, forteller Linnea. Hun kan avsløre at i tillegg til singlene “Drømmer jeg?” som kom i mars, og “Anonym”  er det planlagt flere slipp utover våren og sommeren. Deriblant en EP i juni. 

Å starte fra scratch

– Vi vil utforske musikken vår enda mer, utvide repertoaret og finne nye uttrykk, sier Móeiður. Det er tross alt det som er så fint med å starte helt fra scratch. Her er det ingen tanker om hvordan noe burde eller skulle høres ut. Bare fire unge jenter som eksperimenterer, leker og utforsker egne evner innen musikken de skaper sammen. Og det funker så godt!

For jentene er det viktigste fremover å få lov til å fortsette å utvikle egen musikk og stil, og å uttrykke seg selv gjennom musikken. Ettersom de blir eldre, blir tekstene, lyden og stilen også en annen. 

– Vi lærer oss å ta plass i bransjen, stille krav og å høre på oss selv. Mye av musikken vi lager er det vi selv trenger å høre, “power anthems” som handler om å stole på egne krefter. Om vi kan treffe andre med det samme er det helt ideelt, sier Agnes. 

Vepsestikk blir å finne på Bergenfest 17. juni. Før det anbefaler vi å sjekke ut både singelen “Drømmer jeg?”, “Anonym”, og deres nye EP som slippes den kommende måneden. 

Vepsestikk
Vepsestikk spiller på Bergenfest 17. juni.

RELATERTE MEDLEMSBEDRIFTER >