Boken OPPTUR Bergen kommer nå tilbake, ny og oppdatert med mellom annet Oppstemten og Jubileumsstien. Bildet er fra jubileumsstien. Foto: André Marton Pedersen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Bli med å feire OPPTUR med Byfjellstrimmen

Den populære turboken OPPTUR Bergen relanseres endelig i ny og oppdatert utgave. Boken er et samarbeid mellom Selja Forlag og Bergen og Hordaland Turlag, og kom først ut i 2012. Boken har lenge vært utsolgt, men kommer nå tilbake, ny og oppdatert med mellom annet Oppstemten og Jubileumsstien.

– OPPTUR Bergen er jo en spesielt kjekk turbok for alle og enhver, og har ingen spesiell målgruppe utover at man gjerne liker å gå tur. Du finner inspirasjon og konkrete tips for hver eneste rute, og kan sitte å bla og kikke og velge deg ut turene som passer ditt nivå, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag om boken. Hun håper å inspirere folk til å bli kjent med nye turområder.

Bli med å feire OPPTUR med Byfjellstrimmen
Kolbeinsvarden, Askøy. Foto: Helene Ødven.

Tur-lansering med Byfjellstrimmen

I anledning lansering den 18. mars, planlegger Byfjellstrimmen tur i Byfjellene. Turen starter ved Mulesvingene, via Fløyvarden og til Skomakerdiket, hvor selve lanseringen skal skje, med grilling, kos og enkel servering. Etter dette går turen tilbake til Mulesvingene, via Tippetue. Vær obs på at turen opp til varden kan være bratt, og har noen luftige partier.

Med på turen kan du gå med både forfatteren av boken, gjester fra forlaget, fylkeskommunen, og Bergen og Hordaland Turlag. Turen vil ta rundt 3 timer, og er en middels vanskelig tur, men vil foregå i rolig tempo. For å bli med kan du melde deg på her, og turen er gratis for medlemmer i Turlaget. 30,- for andre, men meld deg gjerne inn i Turlaget for flere hyggelige turer i nærområdene.

– Mange har for eksempel lanseringsfester når det lanseres bok eller andre ting, så vi tenkte at en fest-tur blir vår versjon av dette, ler Helene. Det vil serveres eplesider og tennes i bålet, så her er det bare å melde seg på.

Bli med å feire OPPTUR med Byfjellstrimmen
Nordgardsfjellet, Bergen. Foto: André Marton Pedersen

Høyt og lavt

Boken OPPTUR Bergen tar deg med i og rundt vestlandshovedstaden Bergen, og er den perfekte gave til både nyfrelste turentusiaster eller venner du vil dra med deg ut i naturen når våren og sommeren kommer. Dra ut og opplev ditt nærområde: Fra høyfjell og kyst, til skog og vidder eller gater og smug. I boken finner du 159 forskjellige fotturer fra de høyeste byfjell til kystlinjen på sotra med bølgesus og frisk sjøluft. Uansett hvor du befinner deg i Bergensområdet finner du makeløse turområder like utenfor stuedøren.

– Min favorittur er nok turen over Nordgardsfjellet i Salhus, forteller Helene selv. Hun bor i Salhus, og disse lokale turene er kjente og kjære for henne. Men hun oppmuntrer også til å ta i bruk boken og finne nye turmål i Bergensregionen.

– Vi har et så nydelig nærområde som flere burde benytte seg av. Nå kommer påsken, og det er en perfekt mulighet til å nyte en god tur på fjellet.

Bli med å feire OPPTUR med Byfjellstrimmen
Jubileumsstien, Bergen. Foto: André Marton Pedersen.

Jubileumsstien

Boken inneholder illustrerende flyfoto med ruten tegnet inn, og oppgir vanskelighetsgrad, lengde og tid. I tillegg inneholder den innholdsrike og informerende omtaler til hver tur. Her finner du både de letteste turene og mer krevende ruter, slik at du lett kan justere turen til din egen og andre turkameraters vanskelighetsgrad.

Den nye relanserte utgaven har et helt kapittel viet til Jubileumsstien fra 2020, som feirer Bergen by som 950 år gammel i 2020. Turen er kategorisert som ekstra krevende, tar 22 timer, og er over 54 kilometer lang. Den går fra Krokeidet i sør, langs byen og hele veien til Tellevik i nord. Men delt opp i 8 etapper kan en fint ta turen over flere dager, og sove godt i egen seng mellom hver etappe dersom det er å foretrekke.

OPPTUR Bergen er skrevet av tidligere Bergens Tidende-journalist Knut Langeland og fotograf Finn Loftesnes. Loftesnes har tatt flybilder til alle Opptur-bøkene, og er forfatter og med-forfatter av Opptur Jotunheimen og Opptur Nærøyfjorden.