Villa Konow er en klassisk arkitekturperle, og er et viktig eksempel fra norsk arkitekurhistorie. Foto: Silje Chanel Johnsen

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Arkitekturfestivalen Open House Bergen 10. – 11. september 2022

Velkommen inn i noen av Bergens arkitektoniske skatter, når den internasjonale arkitekturfestivalen Open House endelig etableres i byen. 10. og 11. september blir en spennende helg full av arkitektur og romlige opplevelser.

– Med en arkitekturfestival og en helg med åpne hus i Bergen, vil vi skape et arrangement som skal være gratis og åpent for alle. Vi ønsker å øke interessen og engasjementet rundt arkitektur, og hvordan det påvirker byutviklingen og byggene rundt oss, sier Jeanette Hoff – arkitekt og daglig leder for festivalen.

Festivalen skal være et sosialt møtested, hvor man kan møtes sammen med hele familien, vennegjengen, eller alene, og oppleve variert og spennende arkitektur. Som arkitekter har Jeanette og de andre arrangørene en spesiell interesse for å se og oppleve bygningene rundt seg. Dette vil de gjerne få dele med flere.

– Open House handler om å åpne opp både offentlige og private bygninger, som ikke er tilgjengelige i hverdagen. Arkitektur omgir oss hver dag, men legges gjerne ikke merke til. Under festivalen kan man både lære og oppleve ulike typer arkitektur, og hva den gjør. God arkitektur skaper en god flyt, og kan gi en helt spesiell romfølelse. Er man oppmerksom nok, og vet hva man skal se etter, kan rommet nesten kjennes på kroppen, forklarer Jeanette.

Arkitekturfestivalen Open House Bergen 10. – 11. september 2022
Stjernearkitekten Todd Saunders åpner opp sitt hjem Villa S på Tveiterås under festivalen. Foto: Bent Rene Synnevag

Å dele kunnskap

Målet er å dele kunnskap, og dersom flere er klar over hvor mye arkitektur påvirker, kan man ta mer bevisste valg når det gjelder nyere leiligheter og egne byggeprosjekter.

– Vi ønsker å øke interessen for arkitektur, og starte samtaler. Vi er ikke her for å diskutere hva god og dårlig arkitektur er, men heller å bidra med kunnskap, og gjøre rom for gode tanker rundt ulike tema innen arkitektur, sier Jeanette.

Arkitekturfestivalen Open House Bergen 10. – 11. september 2022
Laura Gundersensgate. Til festivalen åpnes det mellom annet to mindre eneboliger som har fokous på kvalitet, bygget rimelig og miljøvennlig. Inspirasjon for andre som skal bygge eget hus. Foto: Eugeni Pons

Privat er mest populært

Den internasjonale festivalen har mange års erfaringer i ulike byer verden over. Men dette blir altså første gang den arrangeres i Bergen. I år har arrangørene valgt å inkludere et vidt spekter av bygninger og arkitektur, for så å holde frem med mer spesifikke tema og epoker i kommende år, når festivalen er mer etablert.

– Statistikken fra tidligere festivaler andre steder viser at spesielt private hjem er populært, og vi har fått med noen av disse på årets liste. I tillegg samarbeider vi med Arkitektur i Bergen og Elisabeth Svensvik om å formidle og dele engasjement rundt festivalen.

Arkitekturfestivalen Open House Bergen 10. – 11. september 2022
Denne eneboligen i Store Starefossen er en moderne utsiktsvilla i fjellsiden. Foto: Arkitektur i Bergen ved Alex Coppo.

Byens rike historie

Bergen har en rik bygningsarv og historie å ta av, så prosjektene vil være varierte, både i program, størrelse og kompleksitet. Som festival er målet også å fremme den rike arkitekturhistorien i Bergen, og sette byen på det internasjonale arkitekturkartet.

Les mer, og se hvilke bygninger som er inkludert i årets Open House Bergen her.

Arkitekturfestivalen Open House Bergen 10. – 11. september 2022
Bergen arkitekthøgskole. Byens egen skole som utdanner arkitekter i en gammel silo i Sandviksbodene. Her kan man også besøke diplomutstilligen og fremtidens arkitekters arbeid. Foto: Open House Bergen.

Fakta om Open House

Open House Bergen er stolt av å være en del av det internasjonale nettverket Open House

World Wide. Konseptet ble grunnlagt i London av journalisten Victoria Thornton i 1992. Ambisjonene hennes var å gi innbyggere en arkitektonisk opplevelse i kjente og til tider utilgjengelige mesterverk. Formålet var å lage en arena der byens befolkning kunne dele sine opplevelser av arkitekturen med hverandre og å forstå arkitektur og stedsutforming på en bedre måte.

I 2022 finnes Open House i 53 byer over hele verden. Open House Bergen ble etablert i februar 2022, og er en frivillig organisasjon initiert av arkitekter; Jeanette Hoff, Carmen Isabel Olsen Roman, Tord Rosenberg Træen Tora Marie Nitter og Mats Edal. Alle med ulike innfallsvinkler, men med et felles brennende engasjement for arkitekturformidling, og verdien av den opplevde arkitekturen som gir rom for samtaler, inspirasjon og glede over arkitektur.