Fra "Menn som ingen treng" (Foto: Sebastian Dalseide/DNS)
Opplevelser

Med sanger direkte på sentralnervesystemet

I den nyskrevne teaterteksten «Menn som ingen treng» treffer vi syv menn som ikke finner sin plass i fellesskapet. Menn som er glemt og bortgjemt. Forfatter og dramatiker Frode Grytten er opptatt av å fortelle historiene vi ikke hører så ofte, om vanlige liv fylt med merkelige, vakre, og vonde ting.

De syv historiene i forestillingen bindes sammen av musikk, her er Grytten-favoritter som Tom Waits og Nick Cave.

-Sangen har jo den effekt at den går direkte på de ømme punktene i kroppen. Den går ikke via hodet, men direkte på sentralnervesystemet, og det er det vakre og fine med musikken. Og kanskje er det slik at i denne forstillingen så kan musikken uttrykke noe som man ikke kan uttrykke i ord sier Frode Grytten.

Debutant på DNS

Skuespiller Teo Tomczuk debuterer på DNS i rollen som Mann (19). Du kjenner han kanskje igjen fra NRK-serien «Rykter» eller som musiker, men denne gangen er det altså en annen rolle som venter 17-åringen fra Solund.

– Rollen skal være et lite mysterium. Det starter med at jeg har en samtale med rektor på skolen om en novelle jeg skrev. Den kan også oppfattes som en bekymringsmelding. Så skjer det ting jeg ikke kan røpe.

Han innrømmer at når han først leste manuset tenkte han at dette kom til å bli vanskelig, men nå glir teksten naturlig og han gleder seg til å komme i gang med forestillingen.

Alle liv er unike og spesielle

Historiene til mennesker som faller utenfor blir ikke fortalt så ofte, men heller glemt og bortgjemt. For Grytten har det vært viktig å skrive om de vanlige livene.
-Denne typen historier blir jo ofte brukte i det massemediale, men bare som eksempel eller som case, som det ofte heter i journalistikken.

Det plager meg, fordi de som hører til eliten, eller de som er øverst i samfunnet, de får alltid fortalt historiene sine, de har alle mulige arenaer der de kan fortelle sin historie, enten det er et talkshow, biografi, eller portrettintervju. Mens de vanlige livene de blir glemt og bortgjemt. Vi vet jo det at, selv om man lever et vanlig liv, så er alle liv unike og spesielle, og full av helt rare, merkelige, vakre, stygge, vonde og fine ting.

Med sanger direkte på sentralnervesystemet
Frode Grytten. Foto: Sebastian Dalseide/DNS

Alltid et lys

Frode Grytten lyser inn i de mørkeste krokene av samfunnets mannlige mørke sider. Men hva skjer når teaterlyset treffer disse bortgjemte karakterene?

-Hva som skjer er jo noe som vi ikke har kontroll over, for det skjer jo i en sammenheng eller dialog mellom det som er skrevet og dem som er mottakere. Men all kunst er jo å gå inn til kjernen til der det virkelig står noe på spill, der noe viktig skjer. Når man går inn i en teatersal, så er det rett inn på det som er et levd liv, et rått liv og et vakkert liv.

Selv om karakterene strever i livene sine, har Grytten gitt dem håp og humor.

-Det er alltid et lys i noe som er mørkt. Og disse fortellingene er fulle av håp og lys, vil jeg si. Og full av humor som det er i alle menneskeliv. Når du er på et nullpunkt, så blir det ofte veldig morsomt.

«Menn som ingen treng» har urpremiere 6. april.