Tryggve Gran er mest kjent som flygeren som i 1914 fløy over Nordsjøen fra Cruden Bay i Skottland til Norge. Han var også polarforsker og var en viktig del av Robert Scotts ekspedisjon til Antarktis i 1910-1913.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Kjenner du disse bergenserne?

Enhver bergenser med respekt for seg selv kjenner de største bergensnavnene. Klassikere som Bull, Grieg og Welhaven. Moderne bergensere som Davy Wathne, Erna Solberg eller Sondre Lerche. Men kjenner du til disse banebrytende herrene og fruene fra vestlandshovedstaden? Vet du hvem Statsraad Lehmkuhl tar sitt ærverdige navn etter? Visste du at en bergenser regnes som grunnlegger av moderne epidemiologi? Og hvem var fruene bak Ibsen og Bjørnson?

Kjenner du disse bergenserne?
Wilhelm Frimann Koren Christie (1778-1849)

Wilhelm Frimann Koren Christie

Kjent som nær støttespiller til Christian Frederik, og applaudert for sitt arbeid med bergensdialekten av selveste Ivar Aasen, var Christie første representant fra Bergen på Eidsvoll i 1814. Han har fått mye av æren for bevaringen av Norges selvstendighet under unionen med Sverige. Christie var også en av grunnleggerne til Bergen Museum, hvor han satt som formann frem til sin død.

Foran Bergen Museums hovedbygning står nå Christiestøtten, og Christie Mølle ved Brann Stadion er minnesmerke i byen.

Kjenner du disse bergenserne?
Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841-1912)

Gerhard Henrik Armauer Hansen

Sykdommen spedalskhet eller lepra, kalles gjerne Hansens sykdom. Dette fordi Hansen var den første legen som oppdaget leprabasillen – et gjennombrudd i behandlingen av spedalske, og han regnes derfor som en grunnlegger av moderne epidemiologi.

Ved Pleiestiftelsen i Bergen er Hansens laboratorium og kontor bevart slik han forlot det.

Kjenner du disse bergenserne?
Karoline Bjørnson (1835-1934)

Karoline Bjørnson

Fru Bjørnstjerne Bjørnson var ingen beskjeden bakgrunnsfigur i sin manns karriere. Karoline er kjent som renskriver av hans mest kjente verker, og var en konstant støttespiller. Hun er også inspirasjonen bak noen av hans mest kjente dikt og karakterer, deriblant Til min hustru og karakterene Klara Sang, Tora Parsberg og fru Dag.

Kjenner du disse bergenserne?
Suzannah Ibsen (1836-1914)

Suzannah Ibsen

Suzannah Ibsen var inspirasjonen bak Ibsens mange sterke kvinnelige roller. Mellom annet går historien om Nora fra Et Dukkehjem slik: egentlig var Nora skrevet til å bli hos sin mann i avslutningen i stykket. Men i protest ropte Suzannah at “Enten går Nora, eller så går jeg!”, og slik ble det at Nora forlot sin mann, til forferdelse for mange i publikum den gang.

Suzannah var også standhaftig i sitt ønske om barn, og det ble med den ene sønnen til paret, Sigurd Ibsen, som siden giftet seg med Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons datter, Bergliot.

Kjenner du disse bergenserne?
Kristoffer Lehmkuhl (1855-1949)

Kristoffer Lehmkuhl

Bergens stolthet Statsraad Lehmkuhl er oppkalt etter kjøpmann og politiker Kristoffer Lehmkuhl. Han var arbeidsminister i Christian Michelsens regjering mellom 1905-1907, og ble deretter direktør for Det Bergenske Dampskipsselskap i 1908. Han blir referert til som Høyskolens far, og det står en statue av ham utenfor Norsk Handelshøyskole, som han var ivrig forkjemper for.

Kjenner du disse bergenserne?
Jens Zetlitz Monrad Kielland (1866-1926)

Jens Zetlitz Monrad Kielland

Kielland var arkitekt, og er ansvarlig for noen av de mest kjente bygningene i byen. Før han startet for seg selv i 1895, var han assistent for Schak Bull – en annen av byens fremste arkitekter. Kielland står ansvarlig for mellom annet Gamlehaugen i 1899, den nye Tyskebryggen i 1900, og Jernbanestasjonen.

Kjenner du disse bergenserne?
Johan Ludvig Mowinckel (1870-1843)

Johan Ludvig Mowinckel

Kanskje et kjent navn, og flere vet at Mowinckel var statsminister i Norge over flere perioder, hvor han representerte de liberale venstresidene i politikken. Men mange vet ikke at Mowinckel i en kort tid var direktør ved DNS etter studiene, og at han faktisk var den første statsraad i Norge som ikke var medlem i statskirken.

Mowinkel var også sentral under 2. verdenskrig, hvor han mente sterkt at Norge skulle holde seg nøytrale. Etter invasjonen i 1940, var han en av tre utpekt til å forhandle med tyskerne. Men han ble raskt bedt om å gå av fra sin posisjon på Stortinget, da flere mente han gav for lett etter til tyskerne.

Kjenner du disse bergenserne?
Marie Monsen (1878-1962)

Marie Monsen

Marie Monsen var kinamisjonær i Nord- og Sentral-Kina mellom 1901 og 1932. Hun er den mest kjente kvinnelige norske misjonæren i både inn og utland, på grunn av sitt arbeid for å frigjøre de kinesiske kvinnene ut av hjemmet. Monsen var generelt svært populær som misjonær, men enkelte var skeptisk til hennes likestillingsarbeid, og likte dårlig populariteten hun hadde hos misjonsfolket.

I 2001 ble det satt opp en bauta på Solheim kirkegård til minne om Monsen.

Kjenner du disse bergenserne?
Tryggve Gran (1888-1980)

Tryggve Gran

Gran er mest kjent som flygeren som i 1914 fløy over Nordsjøen fra Cruden Bay i Skottland til Norge. Dette var på denne tiden en stor bragd, men starten av 1. verdenskrig gjorde at den ikke fikk viet oppmerksomheten den burde fått. Under krigen sluttet Gran seg til britiske flystyrker, men ble etter 2. verdenskrig dømt for tjenester som flyger for den tyske okkupasjonen.

Gran var også polarforsker og var en viktig del av Robert Scotts ekspedisjon til Antarktis i 1910-1913, hvor han ble hyret etter anbefalinger fra Fridtjof Nansen.

Kjenner du disse bergenserne?
Hilmar Reksten (1897-1980)

Hilmar Reksten

En av Norges største skipsredere gjennom tidene, Hilmar Reksten var født til en arbeiderklassefamilie i Bergen, og jobbet seg jevnt opp gjennom verdenskrigene til en rik og mektig mann. Fem av de seks skipene hans ble senket under 2. verdenskrig, men han klarte å gjenoppbygge flåten, og veksten fortsatte på verdensomspennende basis. Hans skip var essensielle både under Suez-krisen og seks-dagers krigen, og Reksten tok sikte på å bli verdens største reder. Dessverre rammet krisen på 70-tallet hardt, og hele flåten gikk nok en gang tapt. Reksten gikk fra milliardær til konkurs på kort tid, og staten gikk inn for å hindre at skipene ble solgt internasjonalt. Reksten gikk av i 1976, 79 år gammel.

Kjenner du disse bergenserne?
Helge Ingstad (1899-2001)

Helge Ingstad

Få gjenstår som ikke enten ler litt eller rister på hodet av navnet Helge Ingstad de siste årene. Men KNM Helge Ingstad var navngitt etter juristen og forfatteren som jobbet aktivt under Røde Kors i krigstiden for å hjelpe Nord-Norge, og siden var med å redde norske og danske fanger ut av de tyske fangeleirene.

Ingstad var på flere ekspedisjoner til kalde strøk, og skrev flere bøker basert på livet på Grønland, i Canada og Alaska. Han sto sterkt i naturvernsaken, og var blant lenkegjengen ved Stilla i Alta i 1981. I Alaska står det 1461 meter høye Ingstad Mountain, som takk for arbeidet han gjorde for Nunamiut-stammen og boken om innenlands-eskimoene, og i Canada renner Ingstad Creek.

Kjenner du disse bergenserne?
Thorolf Rafto (1922-1986)

Thorolf Rafto

Rafto var i hovedsak professor ved Norges Handelshøyskole. Men han er først og fremst kjent for sitt arbeid for de undertrykte og forfulgte bak jernteppet. Rafto ble under et besøk i Praha i 1979 arrestert for å ha trosset myndighetene, og underviste studenter som var utvist for aktivisme. Han ble sterkt misbrukt av tsjekkoslovakisk politi, og ble aldri seg selv igjen etter et slag i hodet.

Hvert år deler Raftostifselsen ut Raftoprisen til dem som kjemper for å underbygge FNs menneskerettighetskrav.

Trude Gundersen (1977-)

Trude Gundersen er den første medaljevinneren i OL i Taekwondo i Norge, og representerte Bergen Nord Taekwondo i OL i Sydney 2000. OL-sølvet var en enorm overraskelse for de 300.000 seerne på NRK. Etter et mislykket forsøk på ny medalje i VM i Sør-Korea i 2001, la Gundersen opp for å fokusere på medisinstudiene.