4.-7. august 2022 braker det løs med ny, stor folkefest når Fjordsteam arrangeres i Bergen!

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Den store folkefesten Fjordsteam er tilbake!

Endelig er det tid for Fjordsteam igjen. 4. – 7. august kommer veteranfartøy, krigsbåter, polfarere, veteranfly, dampkjøretøy og veteranbiler med mer til Bergen for å feire historien. Det blir besøk fra England, Nederland og Tyskland, og gjensyn med kjente historiske båter som som MS Granvin, DS Hestmanden og MS Vulcanus.

Det blir proppfullt program fra ende til annen når Fjordsteam kommer til byen i august. Kombinert med innslag av alle andre former for bevegelig kulturarv – fly, kjøretøy, damptog og trikk – er Fjordsteam landets største arena for tekniske kulturminner. Festivalen har som mål å samle et så stort og allsidig utvalg av Norges verneverdige flåte som aldri tidligere har vært mulig, for å lage et minneverdig arrangement.

Noe for alle

– Fjordsteam har gått fra å være et bransjetreff for spesielt interesserte til å bli så mye mer, sa Carl Harbitz-Rasmussen under pressekonferansen for arrangementet. Og med over 64 påmeldte fartøy, ser årets festival ut til å bli vel så stor som tidligere år, og havnen i Bergen skal fylles med både båter, biler, busser og mennesker.

– Vi har noe for alle på programmet, fra småbåtturer for barnefamilier til mimreturer i veteranbåtene for de eldre. Mange over 50 husker mellom annet dampbåtene, og vi gleder oss til å ta med både de eldre og barn og barnebarn på tur igjen, sa Carl, som står bak mye av planleggingen og gjennomføringen av Fjordsteam.

Travelt program

Fjordsteam starter torsdag 4. august med en stor innseilingsparade, hvor byens befolkning og tilreisende kan ønske veteranbåtene velkommen til byen, før det blir velkomstfest i Trikkehallen på Møhlenpris. Håpet er at den siste trikketraseen fra Museplass til Engen kan åpnes innen dette, slik at de gamle trikkene kan gå hele veien til sentrum igjen.

I løpet av helgen vil det bli alt fra guidede informasjonsturer inne på den gamle hovedbrannstasjonen, til veteranbussturer langs gamle ruter i Eidsvåg. I tillegg vil brannvesenet stille opp med demonstrasjoner av stigebiler, oppvisning av sjøsprøytene NØKK og SJØBRAND, og den historiske brannutrykningen til Bryggen. Fredag avsluttes med musikkcruise på fjorden med båter og musikk.

Den store folkefesten Fjordsteam er tilbake!
Det blir proppfullt program fra ende til annen når Fjordsteam kommer til byen i august.

Frivillighetens år

– 2022 er Frivillighetens år, og vi har ønsket å sette fokus på dette. Derfor har vi arrangert for stort marked for frivillige organisasjoner på Koengen, hvor de vil få vise seg frem og introdusere seg selv og sin organisasjon hele lørdagen. Uten frivillig innsats går ikke landet rundt, og det er også sant for Fjordsteam, understreker Carl.

Lørdag blir også Havnefest og markedsdag, med Bondens marked og utstilling av motorer, demonstrasjon av gammelt håndverk og metoder, og klenodier på land. Det blir parade av kjøretøy, og avgang av fjordabåter ut i distriktene, i tillegg til åpne skip med underholdning og servering, havnecruise og veteranbusser som kjører i rute hver dag under festlighetene.

Storfint besøk i havnen

– Halvparten av skipene som foreløpig er påmeldt er vernet av Riksantikvaren, opplyser skipsansvarlig Øivin Konglevoll. Han håper på enda flere påmeldte før festivalen skal i gang for fullt.

– Vi får alt fra gavlbåter til store skip inn i havnen denne helgen, og mange av skipene kommer med lang historie, forteller Øivin. Han ledet Fjordsteam før Carl tok over stafettpinnen, og har fortsatt en stødig hånd med i planleggingen.

– Vi får besøk av MS Elbe, slepebåten fra Nederland, MS Polarstar som har fanget sel ved Nordpolen og DS Southern Actor som i sin tid var hvalfanger i Sydishavet. I tillegg har mange av båtene vært svært relevant under både en og to verdenskriger, og har mye spennende historie der, sier han.

Den ultimate turen

– Årets Fjordsteam er et levende arrangement hvor vi oppmuntrer publikum til å ta del i og oppleve fartøyene for seg selv. Det blir både utstillinger og rundturer – på søndag kan man oppleve den ultimate rundturen med veteranbuss til Flesland og veteranfly fra 40-tallet som tar deg over fjorden. Videre kan du ta veterantog til Garnes og dampbåt tilbake til byen, forklarer Carl entusiastisk. Rundturen er en av helgens mange høydepunkter, og det skal mye til å få med seg alt, avslutter Carl med et blunk.