- Jeg anbefaler alle å melde seg på et nybegynnerkurs i standup, uansett om du ønsker å bli komiker eller ei, sier Suzanne Michelle Rødseth, MDG-politiker og Standup komiker. (Foto: Malin Isaksen | Syde AS)
Opplevelser

Det sies at folk er mindre redd for å dø, enn å snakke i forsamlinger

Vi møter Suzanne Michelle Rødseth på Vågal der duften av nytrukket kaffe og smilende servitører treffer oss. Reggaemusikk spilles over anlegget og fra bakgården kan vi høre latteren flyte. Suzanne har stått på stand up-scenen 3 ganger. Vi ble med den fjerde.

Det er ikke farlig, bare litt skummelt!

Det er ikke hver dag man møter en MDG-politiker som også står på standup-scenen. Suzanne er nyvalgt fylkespolitiker, nestleder i samferdelseskomiteen og litt komiker her og der.

– Jeg anbefaler alle å melde seg på et nybegynnerkurs i standup, uansett om du ønsker å bli komiker eller ei.

Det er kanskje utradisjonelt for en politiker å velge stand up, men Suzanne sier at det er utrolig god trening. Der får hun øvd på å forberede seg skikkelig, i tillegg til å takle eventuelle ubehagelige situasjoner og respons.

10 vitser om dagen i et år gir deg 30 gode minutter på scenen

Vi sitter på Vågal fordi Suzanne har tatt initiativ til å samle andre komikere til å ha «skrivesessions» her en gang i uken.

– Når du kommer hjem fra en lang jobbdag er det fristende å sette seg ned og slappe av med noe hjernedødt på Netflix. Derfor har jeg valgt å ha en avtale en gang i uken på Vågal, slik at jeg får et miljøskifte, innspill fra andre og den gode stemningen.

For å bli god på standup-scenen gjelder det som mange andre ting i livet å øve, øve og øve. Hun har bare stått på scenen 3 ganger før, og forrige gang var en tung opplevelse.

– Det var så fint vær, så det kom bare 8-9 stykker. Da kjente jeg litt på det, det var litt som å spille basketball på en tjukkas.

Selv om responsen ikke var voldsom, følte Suzanne likevel på mestring. Hun følte at settet hennes gikk bra, linjene fløt og hun måtte bruke jukselappen mye mindre.

8 komikere med 5 minutter til disposisjon

Vi går ned trappene på Børskjelleren, fra solskinn og måkeskrik til en mørk og travel kjeller. Du kan føle nervøsiteten og spenningen mens salen fyller seg opp. Suzanne er nummer tre og hun ser litt nervøs, men veldig klar ut.

– Vi pleier å ha en konkurranse på lønningspilsen hos MDG, der de med mest hatkommentarer får påspandert drikke hele kvelden. Jeg vinner aldri så gjerne send meg hatkommentarer på mail, så jeg endelig kan få litt gratis pils!

Salen bryter ut i latter. Suzanne klarer seg veldig bra, hun treffer på linjene, ser publikum og de digger det hun tuller med. Nok en gang gikk det bra, det er utenfor komfortsonen du utvikler deg og det er ikke farlig, bare litt skummelt.