Schøtstuene står som en liten klynge av små røde hus, vis a vis Mariakirken. (Foto: Silje Katrine Robinson)
Opplevelser

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene – unike i verden!

Har du lurt på hva som skjer bak presenninger og stillaser på den ikoniske fasaden av i Finnegården 1a på Bryggen? Bryggens eldste og best bevarte hus og bygård, Det Hanseatiske Museum, gjennomgår en omfattende restaurering etter over 150 år med museumsdrift.

Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Det Hanseatiske Museum i Finnegården 1a fra 1704 som er bevart innvendig, og viser hvordan folk bodde og levde under hansatiden. Det karakteristiske bygget ble museum allerede i 1872, og står også på UNESCOs verdensarvliste.

Omfattende restaurering for fremtidens generasjoner

Det Hanseatisk Museum er et av Bergens og Norges best besøkte museum, og en viktig internasjonal formidler av hanseatenes historie. Museet tar for seg livet til de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet som mellom 1360 og 1761 drev handel med tørrfisk og korn fra Bryggen.

Grunnet store setningsskader gjennomgår nå det historiske bygget omfattende restaurering som blant annet innebærer å heve bygget og å erstatte fundamentet. Når alt er ferdig vil det «nye» Hanseatiske Museum bli et museum i verdensklasse.

Restaureringen gir museet en sjelden mulighet til å fornye utstillingene, dels basert på ny kunnskap som blir avdekket gjennom restaureringen. Museet vil få ny resepsjon, butikk og introduksjonsrom i første etasje, mens andre og tredje etasje vil få nye utstillinger. Her blir det også spennende muligheter for møter og seminarer.

Planen er at restaureringsarbeidet skal være ferdig tidlig 2027 og museet ser frem til å kunne ønske tilreisende og ikke minst lokalbefolkning i alle aldre velkommen!

Schøtstuene er midlertidig museets hovedarena

Mens vi venter på at Finnegården 1a skal åpne for publikum igjen er Schøtstuene, vis á vis Mariakirken, museets hovedarena.

Schøtstuene er unike i verdenssammenheng og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk. Klyngen av de små røde husene vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til de tyske kjøpmennenes verden, kan fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue gir innblikk i hanseatenes verden.

Schøtstuene var tradisjonelt hanseatenes forsamlingsrom og møtested. Det var her de møttes for å dele mat og drikke og alt fra fester til undervisning ble arrangert. Visste du forresten at hanseatene hadde egne lover, som skilte seg fra lovverket ellers i byen? Stuene ble derfor også brukt til rettsmøter.

Opplev en av Bergens best bevarte hemmeligheter

Dramshusens schøtstue er fra 1703, og er den eldste av stuene. Her finner du rundt 300 år gamle rankemalerier på veggene, og gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter: middelalderruinen fra ca. 1280! Ruinen kan du ta nærmere i øyesyn gjennom et glassgulv.

Spennende lokalhistorie for både liten og stor

Omvisninger på Schøtstuene og Bryggen, aktivitetsdager og gratis foredrag i hagen til Schøtstuene er en sentral del av Det Hanseatiske Museums måte å formidle den rike og spennende historien om hanseatene og hverdagslivet på.

Omvisningene foregår på ulike språk, inklusiv norsk, så her er det muligheter for både små og store historie interesserte å bli både fascinert og begeistret.

Schøtstuene

Åpningstider:
Mandag- søndag kl.10-17
Omvisninger hver dag

Adresse:
Øvregaten 50, 5003 Bergen

Billettpriser:
Voksen: 150
Student: 75
Barn inntil 18 år: gratis

www.museumvest.no

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene – unike i verden!
Dramshusens schøtstue med rundt 300 år gamle rankemalerier på veggene (foto: Silje Katrine Robinson )
Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene – unike i verden!
Det er et omfattende restaureringsarbeid som foregår i Finnegården 1a på Bryggen