Fra og med lørdag 13. mars og annenhver helg fremover ut juni blir det Bymarked kl 10-16 på Havrommet i Skur 15, i samarbeid mellom Bondens Marked og Bærekraftig Liv Nordnes.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Besøk Bymarkedet på Havrommet!

2020 var starten på et nytt og blomstrende samarbeid mellom Bondens Marked Bergen og organisasjonen Bærekraftige liv på Nordnes, med deres julemarked på Havrommet i Skur 15. Nå fortsetter suksessen med Bymarked utover våren, med over 40 boder av ulike slag.

Annenhver helg fremover blir det igjen markedsstemning i C. Sundts gate. Bymarkedet arrangeres av Bærekraftige liv på Nordnes og Bondens Marked, og er et samarbeid mellom de to aktørene, samt flere tilbakevendende boder og selgere, og utvalget varierer derfor fra gang til gang. Stikkordene er likevel vintage/gjenbruk, brukskunst, kortreist mat og lokal kultur til ut juni.

Det som startet som et lite marked for spesielt interesserte har nå bygget seg videre og tar form som et realt bymarked. Det har ballet på seg, og nå finner man over 40 boder på markedsdagene i C. Sundts gate, fra forskjellige kategorier og aktører. Men fellesnevneren er et ønske om rolige og gode forhold, med miljø og bærekraft i fokus.

 

Besøk Bymarkedet på Havrommet!
Havrommet holder hus i Skur 15 i C. Sundtsgate, og byr på et stort utendørs areal under tak.

Et naturlig samarbeid

Bærekraftige liv på Nordnes sitt vintage-/gjenbruksmarked tok form sommeren 2020, og arrangør Ellen Lien forteller ivrig om en sommer som fløy forbi med marked annenhver helg. Men utendørsmarked er ikke det enkleste å få til året rundt, og det ble en pause i høst med videre planlegging, slik at julemarkedet kunne bli enda større og bedre.

– Bondens marked var et naturlig tilskudd til vårt eksisterende gjenbruksmarked, og jeg tror det har vært en vinn-vinn situasjon for oss alle. Havrommets utendørs lokaler har tak over hodet, og bodene til Bondens Marked lager en form for vegger rundt oss, så området blir lunere. I tillegg har vi begge etablerte kundegrupper som begge markedene nyter godt av, sier Ellen om sammenslåingen.

 

Besøk Bymarkedet på Havrommet!

Etisk og bærekraftig

Bymarkedet har fått gode tilbakemeldinger etter julemarkedet i desember, og nå fortsetter altså det fine samarbeidet utover våren.

Matthijs van Meurs driver Bondens Marked Bergen, er også glad for at Ellen tok kontakt på tvers av organisasjonene. Han forteller at det ikke alltid er like lett for Bondens Marked å slenge seg med på slike organiserte arrangementer.

– Vi krever jo litt, både av etisk grunnlag, men også økonomisk. Dersom det blir kommersielt eller koster oss mye kan vi ikke gjennomføre, budsjettet vårt er 0,-. Men Bymarkedet startet vi helt fra bunn og kunne forme og utarbeide sammen akkurat slik vi ønsket. Ellen tok kontakt og det ble raskt klart at vi ønsket det samme. Sammen har vi laget et marked slik vi kan, med den komforten og nivået som vi klarer å ordne innenfor de rammene og mulighetene vi har, forteller Matthijs.

 

Trosser regnet

Han beskriver markedet som lavterskel og enkelt, inspirert av et konsept man finner igjen i flere byer verden rundt. Utfordringen i Bergen har likevel vært den vi ofte ser: Hvordan gjennomføre et utendørs marked i regnbyen?

– Vi har lenge etterlyst et tilbud i byen hvor det kan holdes markeder med tak over hodet til en billig penge. Det er et billig alternativ, og noe vi mener ville trekke mye oppmerksomhet, spesielt i disse dager. Vi har bare ikke økonomien til å leie oss inn på steder for å holde markedene våre, sier Matthijs, og Ellen forklarer at tilbudet om å bruke Havrommet kom som en velsignet overraskelse.

 

Besøk Bymarkedet på Havrommet!
Bymarkedet på Havrommet starter lørdag 13. mars fra kl 10 til 16. Det skal etter planen avholdes annenhver helg til og med juni.

Havrommet

Morten Dahl Sebjørnsen har vært utrolig hjelpsom og skal ha en stor takk fra vår side. Uten ham hadde det hele aldri kommet i gang. Det var også han som satte meg i kontakt med Bondens Marked da vi ønsket å utvide og komme i kontakt med partnere, smiler hun. Sæbjørnsen driver Havrommet som et tiltak, og en møteplass og arena for å dele og utvikle kompetanse og kunnskap innen bærekraftig bruk av Havrommet. Det legges til rette for å være en aktiv møteplass for samarbeidsprosjekter og sosiale aktiviteter for ulike aktører i Bergen.

Nå, etter mye planlegging og videreutvikling av ideer, er både Ellen og Matthijs klare for å starte sesongen, allerede kommende lørdag 13. Mars fra kl.10 til 16. De håper at markedet vil hjelpe å dra i gang mer aktivitet på Nordnes, og ønsker å skape et miljø med liv i gaten, flittig besøk og god gjennomstrømning av besøkende til hele området.

– Vi har et maks antall på 200 gjester til enhver tid, men i gjennomsnitt bruker man ikke mer enn 10-20 minutter på besøket, så det blir mye rullering på gjester. Vi har ingen form for underholdning foreløpig, slik at vi ikke får større oppsamlinger, men det ligger i planene for fremtiden, forsikrer de begge.

 

 

Besøk Bymarkedet på Havrommet!
En sniktitt på utstillerne og varene som tilbys fremover kan du se på Bymarkedets facebookside.

Under utvikling

– Dette er fremdeles i stor grad et forsøk, og et prosjekt som vi videreutvikler hele tiden. Vi prøver og ser hva som funker og hva som ikke gjør det, og vi har ingen ambisjoner om luksus. Her skal det være enkelt og greit, det er sjarmen hos oss, avslutter Matthijs.

Neste marked blir lørdag 27. mars, og så videre annenhver helg frem til og med juni. Se gjerne Bymarkedets Facebook  side for mer oppdatert informasjon, og en sniktitt på varene du finner fremover. Velkommen!