Deltakerne på det første møtet i Beatlesfestivalen etter flyttingen til Bergen. Foto: Trond Blindheim.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Beatlesfest i Bergen!

Tidenes bandsensasjon hylles som bare The Beatles kan, når Beatlesfestivalen kommer til Bergen. Helgen 7. – 9. oktober er det klart for musikk, seminar, sosialt, og ikke minst lansering av boken “The Beatles: Låt for Låt”, skrevet av forfatter og Beatles-guru Bård Ose.

Festivalen ble startet av Terje Steinsrud og Eivind Rølles, og har siden 2006 holdt til på Beitostølen hvor den har vært svært populær blant norske Beatles-entusiaster. Mange reiser langveisfra for å delta på en helg hvor de kan nyte både musikk og tilegne seg mer kunnskap om bandet. I år får festivalen nytt hjem på Hotell Terminus i Vestlandshovedstaden, og Terje har overlatt regien til et nytt team som står for arrangementet.

En hel helg med Beatles

Bård Ose skal selv holde foredrag og delta på festivalen. Han håper at gjenåpningen av festivalen etter pandemien, og flyttet til Bergen vil være positivt.

– Forhåpentligvis vil flere vil ta turen, og jeg håper at noe av festivalens Beatles-mani vil smitte over til resten av byen denne helgen. At Terminus åpner dørene for oss er selvsagt veldig hyggelig. Festivalen blir mer sentralisert, og målgruppen kan utvides i Bergen. I tillegg ser det ut til at tidligere faste festivaldeltagere vil komme tilbake, nå når reiseveien er lettere, forklarer Bård. Han beskriver festivalen som en blanding av festival og seminar, med innslag av både kultur og kunnskap.

– Det er viktig å skape en innholdsrik festival, som kan underholde og skape interesse hos både de mest ihuga Beatles-nerdene som meg, og andre som bare kjenner til The Beatles på overflaten. Foredragene skal være for alle, og det tror jeg er viktig.

Beatlesfest i Bergen!
Bandet Difference, som kanskje mest kjent fra trioen The Travellin’ Strawberries og The Julekalender, spiller Beatles-låter på lørdagskvelden. Det blir en opplevelse av de sjeldne, spår Bård ose.

Årets program

Tidligere år har mellom annet Tor Endresen, Gaute Ormåsen og Trond Granlund spilt på festivalen. I tillegg har tidsvitner fra kretsen rundt bandet vært innom, og både filmprodusent Tony Bramwell og tidligere Beatles-trommis Pete Best har gjestet. I år blir det guidet virtuell tour av The Beatles i Liverpool, med fokus på spesielle steder og lokasjoner som har vært viktig for bandet. Det blir også quiz, platemesse, og utstilling av vinylplater.

– Et høydepunkt i år blir uten tvil konserten til Difference på lørdagskvelden. Bandet ble startet i 1966, og er kanskje mest kjent fra trioen The Travellin’ Strawberries og The Julekalender. Men hit kommer de og skal spille The Beatles, og jeg tror det kommer til å bli en opplevelse av de sjeldne. Vi gleder oss veldig, forteller Bård.

Fra vogge til grav

Det er en trofast gjeng med eldre fans som har deltatt på festivalen opp gjennom årene, oppvokst på 60-tallet med Yesterday og Hey Jude på høytalere og TV. Men med trendbølgen av vintage, vinyl og gjenbruk, merkes det også at yngre og nye tilhengere stadig dukker opp.

– The Beatles er noe helt eget, og universelt. Alle har et forhold til dem og til musikken. I barnehagen synger man Yellow Submarine, og det finnes musikk for enhver anledning i diskografien. The Beatles følger oss fra vugge til grav, mener Bård. Han håper festivalen vil vokse ytterligere i Bergen, og ønsker nye deltagere velkommen.

Beatlesfest i Bergen!
Bård Ose lanserer sin siste bok “The Beatles: Låt for Låt” under festivalen.

The Beatles, låt for låt

Bård er ikke en del av styret og driften bak festivalen. Han er engasjert som foredragsholder, og ansikt utad. I tillegg til å snakke om Jubileumsåret 1962, skal han også lansere sin siste bok under festivalen. “The Beatles: Låt for Låt” tar for seg hver eneste av de 290 låtene i kronologisk rekkefølge, og gjør et dypdykk i tekster, meninger og bakgrunnen for hver enkelt sang.

Boken lanseres 5. oktober, og faller dermed på 60-årsdagen for bandets første plateslipp. Festival-utgaven får et eget omslag, og det kommer til å være et begrenset opplag som trykkes. Boken er ikke skrevet for omsetning, men for muligheten til å dele kjærligheten og lidenskapen som Bård selv opplever når han lytter til The Beatles.

– Når jeg har snakket om sangene tidligere, om det er på radio eller foredrag, ønsker mange gjerne å høre mer. Denne boken er min mulighet til å oppfylle det ønsket. Sangene til The Beatles er unike, og selv de enkleste tekstene har en lang historie bak seg. Hey Jude og Let it Be er gode eksempler, forteller Bård. Det er tydelig at han kan snakke både lenge og vel om temaet, og boken blir uten tvil den perfekte julegave for enhver Beatles-fan og musikkelsker.

Beatlesfest i Bergen!

Blir du med på festival?

Festivalpass for hele helgen kan kjøpes for 750,- og dekker inngang til hele festivalen. Overnatting og mat kjøpes separat. Billetter, overnatting og mat kan bestilles her. Men pass på: Det er bare knappe 50 billetter igjen, så her er det førstemann til møllen.

– Det kan se ut til at årets festival blir utsolgt, noe som lover godt for fremtiden til Beatlesfestivalen i Bergen. Går årets festival bra vil vi kunne se på flere ulike billettyper for fremtiden, og eventuelt utvide til flere lokaler og en større festival. Det vil tiden vise, sier Are Stegane, i programkommitteen for festivalen.