I dagene fredag 13. til søndag 15. oktober blir Bergen preget av musikken til tidenes mest betydningsfulle band, The Beatles.
Opplevelser

Beatles-trommis Pete Best kommer til Bergen

I dagene fredag 13. til søndag 15. oktober blir Bergen preget av musikken til tidenes mest betydningsfulle band, The Beatles.

Ble byttet ut med Ringo etter to års konsertliv i Liverpool og Hamburg

Foruten Paul og Ringo er i dag Pete Best det nærmeste du kommer en ekte beatle. 14. oktober kommer han med sitt eget band til Bergen for å spille på den årlige Beatles-festivalen på Grand Hotel Terminus. Han er fortsatt i full vigør bak trommene. Bandet hans skal spille tidlig Beatles-materiale. Før konserten i Bergen vil han i samtale med Bård Ose fortelle om sitt liv som Beatle.

Pete Best var med da Beatles fikk «fikk sort belte» i Rock’n’ Roll under sine tre sagnomsuste reiser til Tyskland der de spilte mer enn 250 konserter med «livet» som innsats på klubber i Hamburg, blant annet Kaiserkeller, Top Ten Club og Indra Club. I tillegg spilte han mer enn 200 konserter med Beatles på Cavern Club i Liverpool før han ble erstattet av Ringo Starr.

Peter Randolph Best ble født 24. november 1941, i Madras, India, og vokste opp i Liverpool. Hans mor Mona Best åpnet Casbah Club i kjelleren på familiehuset i Hayman’s Green, West Derby, og første band som spilte der (etter å ha vært med på å pusse opp kjelleren) var the Quarrymen, som den gangen besto av John, Paul, George og Ken Brown. Etter at Pete ble med i The Beatles (som de hadde begynt å kalle seg), skaffet Mona gruppen mange av spillejobbene i Liverpool og omegn, ikke bare i sin egen klubb. Han har besøkt Norge fem ganger tidligere. To ganger i Oslo, en gang i Trondheim og Stavanger og en gang på Beitostølen.

Det tok mange år før Pete Best begynte å tjene litt penger som følge av at han har vært en Beatle. I 1969 fikk han utbetalt en ukjent sum fra Apple som erstatning for at Ringo i et intervju med Playboy i 1965 hadde latt det falle en bemerkning som kunne tolkes dit hen at Pete var pillemisbruker. Tvert imot var han den eneste av de fire som hadde holdt seg unna narkotiske stoffer under Hamburgperioden. I 1995 kom Beatles-albumet “Anthology 1.” Den inneholdt flere spor med Pete bak trommene. Dette skal ha innbragt ham rundt £4 millioner i royalties, selv om han ellers ikke var involvert i prosjektet. Pete har også vært konsulent for uavhengige filmproduksjoner om Beatles, første gang for filmen “Birth of the Beatles” i 1980.

I 2008 ga Pete Best Band ut albumet “Hayman’s Green”, som kun inneholdt nye sanger skrevet av gruppen selv, men på konserter fremfører bandet hans gjerne sanger fra Beatles-repertoaret i perioden 1960-62 – god gammel rock’n’roll!