Anne Hvidsten. Foto Francisco Munoz

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Anne Hvidsten

Anne Hvidsten var tidlig i 20-årene da hun i 2004 slo gjennom med albumet Need to Know. Det som fulgte var et enormt apparat rundt 23-åringen, musikkvideoinnspilling i USA og navnet på hitlistene blant verdenskjente Britney og Christina. Likevel lot det store gjennombruddet vente på seg. I årene siden har Anne holdt seg til hjemtraktene, sluppet musikk når det føltes riktig, som har resultert i fire album. Anne ligger aldri på latsiden.

– Når jeg ser tilbake tråkket jeg nok litt ubevisst på bremsene den gang, sier Anne i dag. Hun forteller om tiden for 20 år siden med en sinnsro som tilsier at hun ikke hadde gjort noe annerledes om hun fikk sjansen.

– Jeg har med meg enkelte opplevelser fra de dagene som gjør at jeg er glad for valgene jeg tok, og alt jeg lærte den gang. Det var en utrolig tid i musikkbransjen, men med mange skyggesider. Jeg er utrolig glad for at jeg ikke startet enda tidligere, det er mange som gjør, sier hun med et alvorlig blikk.

Anne Hvidsten
Anne trives ikke i rampelyset, men elsker følelsen når hun står på scenen. Foto: Francisco Munoz

Musikken i fokus

Anne trives ikke i rampelyset, men elsker følelsen når hun står på scenen. Mange har nok hørt musikken hennes på radioen, men aner ikke hvem Anne Hvidsten er. Låten “Twice as Happy” er blitt spilt over fire tusen ganger på radio det siste halvannet året, men ikke like mange kjenner kvinnen bak.

– Jeg har aldri ønsket å være en kjent person, men har tatt aktive valg for å gjøre musikken min kjent. Drømmen er fremdeles å kunne leve av musikken, og jeg kunne aldri lagt det fra meg. Å lage og spille musikken min for et publikum må være en del av livet mitt, sier Anne med et trekk på skuldrene.

– Jeg er litt som en tveegget kniv.

Anne Hvidsten
Anne er musiker, låtskriver, forfatter, og er utdannet journalist og markedsfører. Hun skriver all musikken sin selv, og gjør det meste rundt utgivelsene også. Men bildet er tatt av Francisco Munoz.

Å finne ro i en travel hverdag

Livet til Anne er uten tvil hektisk, og for mange ville det blitt for mye. Det er sjeldent rom for å sitte stille og roe ned, men Anne finner en egen ro i en travel hverdag, fullstappet i aktivitet. Og det er alltid tid for øving. Det er viktig for henne, og for de rundt henne.

– Jeg prøver, og lykkes stort sett med å øve hver dag. Der har jeg et lite fristed med gitarspill og sang for meg selv, som ofte går over i en kreativ prosess hvor jeg sitter med en ny melodi når jeg er ferdig. Om ikke jeg får ut det kreative så bobler det helt over, ler hun, og innrømmer at det går ut over både mann og barn om hun ikke får jobbet med musikken på en stund.

Anne er musiker, låtskriver, forfatter, og er utdannet journalist og markedsfører. Hun skriver all musikken sin selv, og gjør det meste rundt utgivelsene også.

– Det er alltid en million prosjekter på gang, og jeg kan aldri si om noe skal skje om to eller 10 år. Årene går fort, livet skjer i mellomtiden, og det er mye som skal klaffe for å få et prosjekt i havn. Men jeg har lenge hatt et mål om å skrive mer musikk på norsk, så kanskje det blir denne gangen, smiler hun, før hun påpeker at det har vært planen med flere album tidligere.

Anne Hvidsten
I 2017 ga Anne Hvidsten ut kalenderboken Oppdrag juleglede. Boken passer for barn i alderen 6 - 100 år - alle som liker jul, tradisjoner og gode lesestunder.

Oppdrag juleglede

I forbindelse med boken “Oppdrag juleglede” slapp Anne to julesanger i 2017. Boken er en kalenderbok, og planen var en sang til hvert kapittel… noe hun raskt måtte innse at ble for ambisiøst. Det ble likevel to sanger med musikkvideo, og en hel online butikk med strikkemønster til store og små, fargleggingsbok og digitale trykk fra bokens illustrasjoner. Alt gitt ut på eget forlag, der Anne egenhendig solgte nesten 2000 bøker på tre måneder.

– Det ballet litt på seg, som det ofte gjør når jeg starter et prosjekt. Boken begynte som små julefortellinger til døtrene mine, og jeg ønsket at de skulle speile julen slik den er for mange. Det er juleglede og latter, fine øyeblikk og kaos. Men det er også nostalgi og tankevekkere, med fokus på å gjøre også det triste til noe fint, understreker Anne.

Barna har vært et fokus gjennom hele prosessen, og var også med på fotoshoot for å vise frem strikkeproduktene, som fortsatt ligger ute på nettsiden. Strikkekolleksjonen laget Anne sammen med mammaen sin. Hjemmestrikkede sokker og luer, så vel som trøyer og gensere i fine farger og mønstre.

En juledrøm

– Jul er viktig for meg, og jeg forsøker alltid å videreføre den gleden til barna mine. Muligheten til å kombinere drømmen om å skrive bok, med det å kunne skape en hyggelig førjulsstund for barn og voksne, var helt fantastisk.

Anne har alltid likt å skrive, og forteller at hun i barndommen alltid hadde et skriveprosjekt gående. Men å skrive bok ble en helt annen opplevelse enn sangtekstene hun er blitt vant til. Entusiasmen formelig stråler av henne mens hun forteller.

– Å kunne skrive fritt på et stort prosjekt, uten rammer eller restriksjoner på lengde var en helt ny og spennende følelse.

Anne Hvidsten
Boken er skrevet av Anne Hvidsten og nydelig illustrert av Solveig Serigstad Hauge.

Sorgen og gleden

Oppdrag juleglede er inspirert av Annes tid når hun bodde sammen med besteforeldrene, og handler om å lære og videreføre tradisjoner fra de gamle. Den tar opp såre tema, tap av noen man er glad i, og hvordan livet går videre, spesielt i en tid som julen, hvor fokuset ofte ligger på glede. Hvordan kan man ta med sorgen i gleden?

– Sorg og vonde følelser blir for mange forsterket i julen. For meg var det viktig å få frem hvordan vi kan ta vare på noen som har det vondt, og ta dem med inn i julekosen. Mange vil nok tenke at vi må skjerme barn fra slike problem, men for meg er det viktig å lære dem at livet er ikke alltid rosenrødt. Men ligger det kjærlighet i bunn så kommer man gjennom det meste likevel.

Det gode kaoset

Hjemme hos Anne er julen som hos de aller fleste. Det er litt kaos, litt hastverk, og det blir aldri så ryddig og klart som man tenker det skal bli. Men for henne er det viktigste å nyte tiden, og være sammen i kaoset.

-Vi er ganske tradisjonelle, og har en del ting vi må gjøre hvert år. Et ekte juletre som vi henter i skogen er viktig, å bake julekaker, hente frem den samme, gamle julepynten, og å spise pinnekjøtt. Musikken er naturlig nok en stor del av julen for meg. Men det viktigste er og blir følelsen av nostalgien, julemagien som dukker opp hvert år når det nærmer seg. Så får det heller være litt kaotisk, avslutter hun.