Hovedprosesjonen går fra Koengen kl 10.30. Flaggtoget som går motsatt vei starter på Festplassen kl 10.40. Foto: Thomas Ottesen - Bergen Sentrum AS

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Slik blir årets 17. mai i Bergen sentrum!

Endelig kan byen igjen feire 17. mai på skikkelig vis! Vi jubler over at sentrum igjen syder av aktiviteter, tilbud og arrangementer fra tidlig morgen til sent på kveld på nasjonaldagen. Her finner du en oversikt for 17. mai-feiringen i Bergen sentrum, med lenker og informasjon over enkelte aktiviteter. Du finner også viktig informasjon om trafikkavvikling og spesielle tidspunkt og hendelser i løpet av dagen.
Gratulerer med dagen!

Program time til time

17. mai-komiteen i Bergen er tradisjonen tro ansvarlig for programmet og gjennomføring av dagen.

Gå spesielt ikke glipp av Hovedprosesjonen, Flaggtoget, og taler ved Vikingskipet som endelig er tilbake på Festplassen. Klokken 15 blir det 17. mai kabaret på Torgallmenningen for hele familien, med dans og musikk fra hele verden.

Slik blir årets 17. mai i Bergen sentrum!
Direksjonsmusikken fra NHH er alltid et livlig innslag i Hovedprosesjonen. Foto: Thomas Ottesen - Bergen Sentrum AS

Hovedprosesjonen og flaggtoget

Hovedprosesjonen stiller opp på Koengen klokken 10.15 og går idet kanonene på Skansen fyres klokken 10.30. Flaggtoget går motsatt vei, med start fra Festplassen klokken 10.40.

Morgenprosesjonen starter kl 07 fra Mariakirken med salutt, «Ja, vi elsker» og selvsagt Bergenssangen.

Byfjordsparaden

En ny tradisjon etter pandemien er Byfjordsparaden, hvor pyntede båter er velkommen til å bli med i en stor parade innover Byfjorden. Paraden starter mellom Bjorøy og Hillern kl 10.30, seiler langs land til nord for byen og avsluttes utenfor Florvåg ca kl 13-13.30.

Slik blir årets 17. mai i Bergen sentrum!
Hovedprosesjonen byr på mange artig innslag. Her er det optimistjolleseilerne som henger på ripen gjennom byens gater. Foto: Thomas Ottesen - Bergen Sentrum AS

Sanger for dagen

På 17. mai er det 13 sanger som synges gjennom dagen. Oversikt over sangene med tekst og i hvilken anledning de avsynges finner du i lenken under.

Underholdning

En oversikt over dagens- og kveldens underholdning er allerede kommet ut, og det blir mye spennende man bør få med seg! Opplev alt fra spektakulære flyshow, korps og kor til CCA Jonas og Fjorden Baby.

Slik blir årets 17. mai i Bergen sentrum!
På Torgallmennningen er det tribuner for de eldre og lagt til rette for de med spesielle behov, slik at alle skal få ta del i Norges mest spektakulære 17. mai-feiring.gen sentrum.

Seniortribune og tilrettelagt område

På Torgallmenningen settes det opp tribuner for eldre som kanskje sliter med å stå gjennom hele prosesjonen. Billetter får man på senterkontoret ved Bergen Storsenter, det deles ut maks to til hver, og kun ved personlig oppmøte.

Det blir også satt av et eget område på Torgallmenningen for personer med spesielle behov og deres familie eller ledsagere. Dette blir i år under Næringslivets tre (ved Narvesen-kiosken), og ned mot Den blå steinen. Her vil man kunne se og oppleve både Hovedprosesjonen og Flaggtoget.

Slik kan tusenvis som kanskje ellers ville holdt seg hjemme, også få ta del i og oppleve feiringen av nasjonaldagen i Bergen sentrum.

Trafikkregulering og sikkerhet

Det blir som vanlig regulert trafikk i hele det sentrale sentrumsområdet denne dagen. Via linkene under finner du info om trafikkreguleringkart over avstengte områder og mer informasjon om buss og kollektivtrafikk.

Vi anbefaler bruk av kollektivtransport på nasjonaldagen, og det blir satt opp ekstra buss og bybaner for å tilrettelegge på best mulig måte. Sjekk gjerne Skyss sin reiseapp og reiseplanleggeren, som er oppdatert med ekstra ruter og spesielle avganger for dagen.

Legg også spesielt merke til hvor det IKKE er lov å parkere denne dagen, og pass gjerne ekstra på at det er plass å kjøre/snu for utrykningskjøretøy i alle gater og parkeringsplasser. Sikkerheten skal ivaretas også på 17. mai.

Drikk nok vann

Det er meldt strålende vær og 20 grader i Bergen på nasjonaldagen. I bunad og med mye som skjer er det viktig å tenke på å drikke nok vann. Bergen kommune har satt ut seks drikkevannsposter med gratis vann i Bergen sentrum. Her er det vann tilgjengelig hele døgnet. Du finner en post på Bryggen, Fisketorget, Vetrlidsallmenningen, i Byparken, Vågsallmenningen og Marken. Du finner også mye god mat og drikke på byens mange serveringssteder, som du kan se i denne oversikten.

17. mai-tivoliet

Det populære 17. mai-tivoliet til Lunds Tivoli ligger på Festningskaien, og holder åpent fra 14. mai til 6. juni.

Åpningstidene på 17. mai er fra kl 09 til kl 24.

Slik blir årets 17. mai i Bergen sentrum!
Under en lang og begivenhetsrik 17.mai-feiring fra tidlig morgen til sent på kveld er det lov å ta seg en lur innimellom slagene! Foto: Thomas Ottesen