OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Ventetid

Utgangspunktet for de som vil reise på en avslappende måte østover, og inngangsporten for de som kommer med toget fra andre siden av fjellet. Jernbanestasjonen er på mange måter hjertet av Bergen.

Utgangspunktet for de som vil reise på en avslappende måte østover, og inngangsporten for de som kommer med toget fra andre siden av fjellet. Jernbanestasjonen er på mange måter hjertet av Bergen.

Syv på stasjonen

Hva gjør du her, og hva er dine tips til dem som venter på toget?

Nils Arne Hatlevik, togreisende
– Jeg skal på hytten på Voss. Jeg pleier å ta toget fra Arna, så det er sjelden jeg befinner meg her, men pleier å så ihjel ventetiden med å lese litt aviser på nett.
 

Madeleine Vannebo, Narvesen-ansatt
– Jeg jobber på Narvesen. Man bør sørge for at man har billetter og det man trenger, enten det er bagasjen eller lesestoff.  
 

Marit Lauve, ventende
– Jeg venter på min datter som kommer fra Arna med toget. Vi bor i Arna, og tar ofte tog til byen. Da pleier jeg å ta turen innom den fine strikkebutikken de har her, jeg driver nemlig med alt av håndarbeid. Det hender også at jeg tar en tur innom Narvesen.
 

Danny, Heycat og Annie, turister fra Taiwan
– Vi er her i to dager. Vi skal ta toget til Voss i morgen. Hvorfor vi havnet her? Bergen er en nydelig by!
 

Martin Birkeland, disksjef på Deli de Luca
– Folk som venter på toget bør ta turen innom oss, sjekke ut ukebladene eller kjøpe noe digg mat. Kjøp gjerne en kopp kaffe som du kan drikke inne i varmen. Vi har flere sitteplasser. 
 

På servicesiden
Salgs- og servicevert Frode Alsaker og Wenche-Mari Bliksås arbeider daglig på jernbanestasjonen, og driver med salg av togreiser, informasjon og service for reisende fra inn og utland. Vertene merker den store pågangen fra turister året rundt:

– Mange er interessert i arkitekturen fra 1909. Mange turister er spesielt interessert i historien og selve bygget, forteller Alsaker.

Som erfarne serviceverter er de opptatt av sømløshet og nyttige tjenester til de reisende, og driver mye med support innen digitale løsninger. Alsaker snakker varmt om En-appen, en mobil-app som fungerer som en nasjonal reiseplanlegger. Foreløpig har konseptet Entur og appen En kun én kunde; nemlig NSB.

– Slik det er nå, er det behov for de fem betjente stasjonene som gjenstår: Bergen, Oslo S, Gardermoen, Stavanger og Trondheim. Hva fremtiden bringer er vi usikre på, sier Alsaker om den digitale revolusjonen også innen togturer, og legger til:

– Vi skal tilby tjenester til de som tar tog på strekningen. Vi skal også på sikt kunne tilby en app som skal gjøre det mulig for folk å kjøpe reiser på tvers av tog, buss og fly.