OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Tidslinjer møtes i Dreggen

Gull – og sølvvarefabrikken Arven (tidligere kjent som Theodor Olsen Sølvvareverksted) har i snart 150 år hatt sin produksjon midt i Bergen sentrum. Den tradisjonsrike bedriften har nå for første gang åpnet dørene til sitt tradisjonsrike verksted.

Gull – og sølvvarefabrikken Arven (tidligere kjent som Theodor Olsen Sølvvareverksted) har i snart 150 år hatt sin produksjon midt i Bergen sentrum. Den tradisjonsrike bedriften har nå for første gang åpnet dørene til sitt tradisjonsrike verksted.

I de lyse og åpne lokalene i Dreggen får vi oppleve noen av byens dyktigste gull – og sølvsmeder i arbeid med å skape edelt metall om til små kunstverk.

– Vi ønsker å vise frem håndverket og hvilket stort arbeid som ligger bak hvert eneste produkt vi lager. Det skal mange flinke hender til for å lage en gaffel i sølv, sier salgs – og markedssjef Torill H. Hartwig. Vi tar også imot gamle smykker og sølvgjenstander som trenger reparasjon og vedlikehold. Kanskje kan de gamle smykkene dine få nytt liv og nytt design i hendene til en av våre dyktige gullsmeder?

Sølvbyen Bergens sterke og verdifulle håndverks – og designarv, som går over 500 år tilbake, føres her videre inn i vår moderne tid. Tidløse bestikkmønstre, vakre interiørartikler og spennende smykker trylles frem av erfarne håndverkere. Hos Arven er fokuset på det varige og bærekraftig. Fremtidens arvestykker skapes av erfarne hender, i tillegg til at gamle smykker og sølvgjenstander repareres og får nytt liv. Fortid, nåtid og fremtid forenes i sølvvare-fabrikken i Dreggen.

– Vi ser en trend som viser at vi søker oss tilbake til det varige og bærekraftige. Den bevisste forbruker investerer nå heller i håndlagede kvalitetsprodukter, i stedet for kortvarig bruk og kast. Vi ønsker oss produkter som har så gode kvaliteter at de går i arv i generasjoner, sier Hartwig.

Arven har helt siden 1868 produsert kvalitetshåndverk i sølv og gull. Produktene selges hos landets ledende gullsmeder og interiørbutikker, og det er ikke få norske hjem som i flere generasjoner har dekket bordet med vakkert sølvbestikk fra Bergen.

BERGENSK SØLV I MILANO OG NEW YORK
Arven har 18 ulike serier sølv bestikk, og siste tilskudd er det elegante serveringsbestikket Monstera, designet av Lars Beller Fjetland. Utgangspunktet for det spennende samarbeidet var et dypdykk i det rikholdige arkivet til den tradisjonstunge sølvvarefabrikken. Her oppdaget Fjetland noen uferdige skisser av et asymmetrisk design fra 50-tallet. Med disse skissene som utgangspunkt, designet han serveringssettet Monstera, inspirert av bladene til den populære planten Monstera Deliciosa. Fjetlands tegninger og en 3D printet modell av bestikket var malen da Arven sølvsmed Bjørn Steffen Thorsen startet arbeidet med å smi bestikket for hånd, ut fra to solide stykker sølv. Monstera bestikket ble første gang utstilt på Structure utstillingen i Milano i april, og har siden vært med på designuken i New York og Oslo Design Fair.  Idisse dager stilles det ut i Oslo, på utstillingen Norway Designs NÅ, volume 16.

Monstera ble nominert til Årets Kunsthåndverk av Bo Bedres Designpris 2016. Bestikket produseres nå i et begrenset antall i 925 sterling sølv, og kan forhåndsbestilles ved å kontakte Arven på shop@arven.no.

– Vi ser en trend som viser at vi søker oss tilbake til det varige og bærekraftige.

SMYKKEDESIGN OG SIGNATUR KOLLEKSJON
I februar overtok Arven det tradisjonsrike gullsmedverkstedet Sigurd Homstvedt, og satser nå på egen smykkeproduksjon.
– Smykker har tidligere vært en viktig del av vår produktportefølje, men de siste årene har vi konsentrert oss om sølvproduksjon. Det at vi nå igjen har egne gullsmeder på huset er utrolig gøy, og vi har mange spennende planer på smykkefronten, sier Hartwig. Nå har vi nettopp lansert vår egen Signatur kolleksjon bestående av diamantsmykker av høy kvalitet, hvor selve fatningen til diamanten gjør serien helt unik. Denne har allerede blitt veldig godt mottatt både hos våre forhandlere og kunder. Det er heldigvis mange som fortsatt setter pris på norskproduserte kvalitetssmykker, i et marked som domineres av importerte produkter og billig bijouteri. Det åpne konseptet, hvor publikum kan se rett inn til håndverkerne i arbeid, gjør det å kjøpe smykker hos Arven til en helt spesiell opplevelse. Her kan du få designet dine egne smykker, og brudepar kan selvsagt få laget sine helt unike og personlige ringer.

Arven