OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

«The Answering Machine» av Finn lunker

BIT  Teatergarasjen og Verk Produksjoner presenterer The Answering Machine i Studio Bergen 20.21. februar kl 19.

Intelligent nærlesning (…) suverent ekspressivt fysisk spill – Klassekampen

Godtepose av et lydbilde – NRK P2 Scenerom

Kompaniets Iunker-trilogi har potensial i seg til å bli stående som et merkepunkt i norsk samtidsteater – Dagsavisen

 

Selv om Ibsen-pris vinner Finn Iunker og hans tekster for teater begynner å bli kjent for stadig flere, vil The Answering Machine likevel være ny for mange. Iunker skrev teksten under et studieopphold i Amsterdam i 1994 og fra hans egen hånd foreligger den kun på engelsk. Stykket ble oppført første gang ved BIT Teatergarasjen i 1994 av det belgiske kompaniet tg STAN og gjorde uutslettelig inntrykk på mange.

 

The Answering Machine har ingen enhetlig handling. Vi skimter en jeg-person, men hun eller han kan være flere. Vi kastes mellom reisebeskrivelser og referanser til logikk-faget, vitenskapsteoretiske spørsmål og problemer med å oppdra tenåringsjenter. Det handler kanskje om å erfare og å huske – og om umuligheten av begge deler. Det er en tett prosatekst, brutt opp av en rekke punktum, ofte ord for ord. Om det ikke var for undertittelen, «A text for a theatre», ville det ikke være noe som tilsa at teksten er ment å være akkurat det – en tekst for teater.

 

Finn Iunkers teatertekster har lite å tjene på en psykologisk tilnærming i iscenesettelsen. Til det er de for stiliserte i formen. Dette passer Verk Produksjoner bra. De har gjennom en lang rekke forestillinger vist at de behersker en distansert spillestil, som like mye understreker tekstens autonomi som den skaper teatrale karakterer.

 

Verk Produksjoner er et skuespillerbasert ensemble som arbeider med tekstteater og har siden 2002 arbeidet med dramatiske tekster. Under teaterfestivalen Meteor 2007 gav de bergenspublikum en uforglemmelig teateropplevelse med Ifigeneia, en av festivalens sterkeste teaterforestillinger.

 

Les mer og billetter: Teatergarasjen