Stemningsfullt interiør og norske smaker preger Taste of Norway i byROMMET
Artikler

Tradisjon og tidløse smaker – Taste of Norway har åpnet dørene

I byROMMET i Kong Oscars gate 26 kan du i sommer gå på oppdagelsesferd i norsk matkultur. Taste of Norway er en nasjonalromantisk buffetopplevelse med kortreiste råvarer, tradisjonsretter og eventyrlige omgivelser – midt i hjertet av Bergen sentrum.

Med Bjørn Mogenstad og Christian Hammersland ved roret har det unike konseptet blitt utviklet for å tilføre Bergen en totalpakke av tradisjonelle norske smaksopplevelser samlet på ett sted. I restaurantens nærmest nasjonalromantiske utsmykning er Hammersland og resten av teamet klar for å gi gjester en norsk matopplevelse.

En sansereise gjennom norsk matkultur

Taste of Norway sine lokaler tar deg med på en reise gjennom norsk kulturhistorie. Tidvis kan man se tåke sive opp langs gulvet. Ulike tresorter fra den norske naturen omgir spisebordene, og understreker den eventyraktige stemningen. Med følelsen av at man sitter i de dype skoger kan man smake seg gjennom det brede utvalget av norsk tradisjonsmat. Veggene prydes av påmalte trehus i samspill med levende omgivelser som veksler mellom nordlys og stjernehimmel, mens tradisjonell norsk musikk over anlegget bygger opp under atmosfæren. 

Tradisjon og tidløse smaker – Taste of Norway har åpnet dørene
Velkjente elementer fra norsk natur pryder veggene i lokalet, for å sette det rette stemningen

Matopplevelsen

I utviklingen av Taste of Norway har Mogenstad og Hammersland lagt vekt på at norske mattradisjoner skal få oppleves med alle sansene. Morten Hoff har vært samarbeidspartner til den driftige duoen i arbeidet med restauranten, og ser nå frem til å la gjester fra innland og utland utforske deler av det brede spekteret av smaker norsk mat har å by på. 

– Vi ønsker å formidle kulturhistorien. Her får man maten, man får lokale tradisjoner, og man får historien bak rettene som er fremme, forteller Hoff.

Hver rett i den bugnende Langbord-bufetten kommer med en tilhørende eventyrfortelling, som man kan oppdage ved å scanne QR-kodene som er stilt opp sammen med serveringsfatene. Her kan besøkende også lese utdypende informasjon om rollen de ulike rettene har i norske mattradisjoner og når man pleier å spise det. Dermed får besøkende en helhetlig opplevelse av norsk matkultur, som strekker seg forbi smakssansen alene. 

Norsk matkultur

Mens man andre steder kan finne enkelte tradisjonelle retter hver for seg, har Taste of Norway nå samlet noe av det beste fra norsk matkultur under ett tak. Det gjør at gjester kan oppleve noe av det beste fra norske mattradisjoner norsk mat på et sted, og kan smake seg gjennom et mangfold av historiske klassikere. Langbord-buffeten byr på tradisjonsrike middagsretter som hakkasteik, reinsdyrkjøttboller og bergensk fiskesuppe. Rømmegrøt med tilhørende spekemat tilfører utvalget en klassisk smakskombinasjon av søtt i møte med salt. Måltidet kan rundes av med riskrem eller nystekte vafler til dessert. 

– Her kan man gå gjennom alle rettene og utforske smakene, og man kan gå tilbake til det man likte godt. Det er vanskelig om man kun tilbyr en og en rett, sier Hoff.

Tradisjon og tidløse smaker – Taste of Norway har åpnet dørene
Vafler med rømme og syltetøy er en sikker vinner på buffeten

Taste of Norway velger lokale råvarer så langt det lar seg gjøre. De tradisjonelle norske rettene er i stor grad laget med kortreiste ingredienser, hentet fra lokale produsenter og leverandører. Det er dog ikke alt som kan skaffes fra nærområdet, og Hoff medgir med et smil at hvalkjøttet neppe kommer fra Vågen.

Tradisjon og tidløse smaker – Taste of Norway har åpnet dørene
Gjenbrukte dører fungerer som bord til buffeten hos Taste of Norway

Gjenbruk og historie

Langbord-bufetten hviler oppå gamle dører fra ulike hus rundt Bergen, som nå har fått nytt liv som restaurantinventar. Gjenbrukstemaet går igjen gjennom interiøret i hele lokalet. Dekor ned til den minste detalj, som duker og lysestaker, har alle hatt et tidligere liv før de nå har fått et nytt hjem i byens nyeste buffetservering.

– Det er nærmest ikke en ting her som er nytt her inne. Utover det helt nødvendige har vi benyttet gjenbruk. Det gjør at alt man ser her inne har en historie med seg, forteller Hoff.

Mens man nyter de mangfoldige norske smakene kan man sitte på stoler som stammer fra Holbergstuens innredning fra 1920-tallet. Nå har de inntatt Taste of Norway sine lokaler nesten 100 år etter.

Tradisjon og tidløse smaker – Taste of Norway har åpnet dørene
Tronen utformet av pensjonerte langrennsski setter tonen ved inngangen av buffetlokalet. Bjørketrærne bak er nylig felt i Bergens skoger.

Ser frem til en innholdrik sommer

Skaperne bak det severdige popup-konseptet er glad for å kunne by på norsk matkulturhistorie i hjertet av Bergen, og ser frem til å skape minneverdige opplevelser gjennom sommeren. 

– For oss er det gledelig å kunne bruke lokalet også i sommersesongen. Det er dårlig ressursutnytning å la lokalene stå ubenyttet denne delen av året, sier Hoff. 

Ønsker du å begi deg ut på en reise gjennom norske tradisjoner og kulturarv, har du nå muligheten til det midt i Bergen sentrum. De unike omgivelsene gir deg et levende utstillingsvindu for norsk matkultur, hvor man kan se historiene og lære om matrettene samtidig som man spiser. Bestill bord her.

Taste of Norway

Lokasjon: Kong Oscars gate 26

Åpningstider: 12:00 – 21:00 alle dager, også søndager

Varighet: 25. juni – 30. august 2025