OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Strikkespesialisten på jernbanestasjonen

– Å skape noe selv med vidunderlige farger og fibre, er den største motivasjonen for at jeg er i denne bransjen, sier Anne Fotland Pedersen, eier og daglig leder i garn- og strikkebutikken på jernbanestasjonen.

– Å skape noe selv med vidunderlige farger og fibre, er den største motivasjonen for at jeg er i denne bransjen, sier Anne Fotland Pedersen, eier og daglig leder i garn- og strikkebutikken på jernbanestasjonen.

I seks år har Norwegian Spirit strikk & garn holdt hus på jernbanestasjonen. Kundekretsen er en kombinasjon av nybegynnere til dem som har strikket hele livet. Selv har Pedersen strikket siden skolealder.
– Da jeg vokste opp, lærte man å strikke på skolen. De siste tjue årene har det ikke vært så mye fokus på skolebenken, men i dag kan man enkelt lære seg å strikke ved å se på strikkeinstruksjonsvideoer på YouTube. Det er viktig, i alle fall for de unge, sier hun og får full støtte av kollega, Eva Johannesen. Sistnevnte har hatt strikking som superinteresse siden tidenes morgen, og man kan ikke kalle det noe annet enn et lykketre at hun befant seg i minibanken ved siden av butikken den dagen den åpnet. Hun ga beskjed at hvis de trengte henne var hun ledig, og dagen etter hadde hun jobb, minnes den glade strikkeren.

– Norwegian Spirit på jernbanestasjonen er «snope-butikken» for de strikkeinteresserte i Bergen

MER GARN ENN BEREGNET
Butikken åpnet i 2010, men firmaet har eksistert siden 2004. – Initiativtakerne hadde jobbet i bransjen før, men vi skulle designe og produsere strikkekofter for turistene. Vi visste at kombinasjonen strikkekofter og garn fungerte, forteller Pedersen, som var merkevareansvarlig for Dalegarn og Dale of Norway på 90-tallet. Dermed spedde de på med en del garn for å øke salgspotensialet gjennom hele året. Nå er det garnet som er den viktigste inntektskilden, mens selskapets håndstrikk-kolleksjon selges jevnt og trutt. – Det har gått parallelt med at strikkeinteressen blant folk har tatt seg kraftig opp. 

TID TIL Å SE SEG RUNDT
Lokalene ble pusset opp i fjor sommer og er blitt en konseptbutikk for garn og design.  – Vi ønsket å lage en «snope-butikk» for de strikkeinteresserte, og våre kunder bekrefter daglig at vi har lykkes med dette. Butikken vår ligger bare et steinkast fra Bystasjonen og det travleste området i sentrum. Så lenge folk vet om oss så kommer de innom, sier Pedersen fornøyd. Hennes kunnskapsrike fagpersonell sørger for å være tilstede for kundene i butikken til enhver tid. Samtidig er det lagt opp til selvbetjening, slik at folk skal kunne kose seg og få fred til å kjenne på garnet de vurderer å kjøpe i våre romslige lokaler, uttaler hun videre. Hun kan friste med garn fra Sandnes, Drops/Garnstudio, lokalprodusenten Hillesvåg på Lindås, samt Rowan (UK) og Lang Yarns (Sveits). – De to siste garntypene er vi eneforhandler på, og er ledende garnmerker internasjonalt, sier Pedersen.

STRIKKING – EN MEGATREND
De siste 5-10 årene har Norge blitt likere utlandet ved at det satses på forskjellige designstiler, det er ikke lenger kun den klassiske lusekoften som gjelder, selv om den har fått ny renessanse nå den også. – Vi tilbyr urbane og lettstrikkelige strikkedesign i myke og innovative kvalitetsgarn med alpakka, mohair, silke, cashmere og angora. Strikking har blitt en kul greie og er en del av en megatrend: Du skal vite hvor tingene kommer fra, hvordan du lager ting, det skal være kvalitet og det skal være varig. Det er mottrenden til bruk og kast – mentaliteten, sier Pedersen. Hun vet at skaperbehovet er på full fart tilbake i de vestlige landene.

VERDIFULLE PLAGG
Butikken tilbyr garnkvaliteter i flere prisklasser, her er det fiber og merkevare som avgjør prisnivået. Hvor mye tid du vil bruke på denne hobbyen som så mange har hevet seg på, varierer mye, men stadig flere har oppdaget at strikking gir en egen sinnsro som i seg selv er verdifullt. Pedersen er fornøyd med at de fra i høst også tilbyr Sandnes garn og deres utsøkte designkolleksjon. – Sandnesgarn er landets største, og faktisk også Nord-Europas største garnprodusent. Vi har hele sortimentet til Drops/Garnstudio, som har svært prisgunstige kvaliteter, og som tilbyr gratis strikkeoppskrifter og strikkeinstruksjonsvideoer på nettet, forteller hun.

STRIKKEPINNENE GÅR
Folk er ekstra ivrige med strikkepinnene i tiden før jul. – De strikker votter, luer og sokker.  Dess nærmere julen man kommer, dess mer småting blir det. Folk strikker for å gi bort noe de har laget i gave, eller de gir vekk garn, kits eller gavekort til jul, forteller Eva. Det er nok flest kvinner som er innom butikken. Mennene kommer som regel med mobil eller en lapp. – Men vi har et par faste mannlige kunder her og, sier Eva, og viser frem et nydelig sjal som en av dem har heklet. – Noen får hjelp over telefon, men vi ber dem oftest ta med strikketøyet til butikken. De som har lyst til å begynne å strikke, kan komme hit til butikken, så hjelper vi dem.

Et greit plagg å begynne med kan være Angoraluen, eller Anki-genseren, som en av våre faste kunder har designet. Dette er moteriktige plagg som er lett å strikke, avslutter Pedersen.

STRIKKEKAFE
Strikkekafeen holder til i Friele sine trivelige cafelokaler på jernbanstasjonen. Den arrangeres èn kveld i måneden, med påmelding i forkant. Her samles folk i alle aldre med èn felles interesse – strikking selvsagt. Her kan man lære mye nytt av hverandre, eller dele sin egen kunnskap. Butikken holder åpen i samme tidsrommet, og det er alltid en «gobit» å få tak i denne kvelden.