Skreddersydd og bærekraftig: Helt unike jeans fra Knot Clothing i Gågaten
Han finner stoff, tar mål, tilpasser lommer, tråd, broderi og knapper. Donatas Fedotovas designer drømmebuksen – på dine og verdens premisser.
Selv om han har jobbet store deler av sitt voksenliv i utelivsbransjen, har mote alltid vært litauiske Don, som alle kaller ham, sitt sterkeste kall. I tiårsalderen begynte han å tegne, og som attenåring å sy. Fra tirsdag til lørdag har han stått bak bardisken, og dratt hjem for å designe og produsere plagg gjennom selvlærte teknikker og online-kurs.
For fem år siden tok Don opp produksjonen, og forsøkte å selge seg inn hos motehus. Da han ikke fikk napp der, fant han ut at han måtte satse selv. Like over nyttår var skreddervirksomheten Knot Clothing en realitet, i et strøk som vokser med stadig flere spennende butikkonsepter.
– Det har tatt tid å spare opp midler og stifte bekjentskaper. Jeg fant ut at nå var den riktige tiden å komme ut med konseptet, sier Don om sin splitter nye butikk.
Du finner hele saken i denne utgaven av byLIV
Skreddersyr, tilpasser og reparerer
Det sjarmerende butikklokalet i Gågaten er både butikk, verksted og studio. På veggene henger ruller med jeans-stoff, Dons egensydde jakker, skjorter og bukser, og egendesignede vesker og sko.
For gründeren er designvirksomheten en drøm som er gått i oppfyllelse, samtidig som han imøtekommer publikums ønske om et sted hvor eksisterende plagg kan tilpasses og repareres.
– Bergen og Gågaten trenger dette, understreker gründeren, som mener Knot Clothing har perfekte plagg for dem som ønsker et klassisk stiluttrykk, med et unikt preg.
– Knot Clothing er litt moderne punk, forklarer Don.
Nå går designeren inn for at plaggene med båtmannsknopen på – som representerer styrke og kvalitet og er inspirert av den norske havkulturen – snart blir å se over hele byen.
Mindre vann og kjemikalier
For Don står god kvalitet og bærekraft sentralt gjennom produksjonsprosessen, og gründeren vil bidra til å få bukt med forbrukeres bruk og kast-mentalitet. Designeren handler blant annet stoff fra leverandører som har forpliktet seg til en metode som kutter bruken av vann og kjemikalier i klesproduksjon (les mer i faktaboks).
Prosessen, Kitotex, har imidlertid ikke bare fordelen at den er bra for miljøet. Ifølge Don blir denim-kvaliteten langt bedre gjennom metoden. Det gjør at bæreren kan ha glede av plagget i flere år uten at tidens tann og vask går utover kvaliteten. Metoden har både en antibakteriell funksjon, gjør at stoffet puster godt, nupper mindre, og føles komfortabelt:
– This jacket is stretchy as hell, konstaterer Don om jakken han selv har på seg.
Å ta sin del av ansvaret for verden, ser Knot-innehaveren på som en forpliktelse både som klesprodusent og verdensborger. Han ønsker å være en motvekt til store selskaper som produserer stort og grådig, ofrer kvalitet, sosiale forhold, og klodens ve og vel:
– Det handler om å ha respekt for kloden vi lever på. Jeg krever alltid sertifikater fra leverandørene mine. Kundene mine skal vite nøyaktig hva de kjøper.
Faktaboks:
ITALDENIM OG KITOTEX
Knot Clothing produserer jeans av denim-stoff fra Italdenim. Selskapet har forpliktet seg til en ny, og langt mer miljøvennlig metode for å produsere denim-stoff, som kalles Kitotex.
TRADISJONELL METODE:
I den tradisjonelle prosessen med å forberede brukes et syntetisk, vannløselig middel som må fjernes ved bruk av store mengder vann (ca. 300 liter per kilogram stoff.) Prosessen trenger mye energi for å varme vann, og rengjøringsmidler som har en betydelig negativ innvirkning på avløpsvannet.
NY METODE:
Med Kitotex resirkuleres deler av krepsdyr, og man får kitosan. Dette bio-nedbrytbare stoffet kan erstatte de tradisjonelle kjemikaliene som brukes i flere ledd av jeans-produksjonen, blant annet der hvor jeansstoffet strekkes og forsterkes. Videre kan kitosan redusere vannforbruket opptil 12 ganger, og gi 90 prosent reduksjon i energiforbruket.
Kilde: Italdenim.it/canepaevolution.it