OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Skandinavias første dukketeaterbutikk finner du i Gågaten

Sentrum har tradisjonelt vært et sted for spesialbutikker. Lørdag 18. juni åpnet en butikk som er unik i skandinavisk sammenheng – Alveslottet Dukketeater, en spesialbutikk for dukketeater.

Alveslottet startet som lekebutikk på nett i 2004. Alvegründer er Anita Berge, som er pedagog med lang undervisningspraksis fra barnehage til høgskole. Alveslottet vokste fort til å bli en av byens mest populære lekebutikker, først i beskjedne kår på Wergeland, og så i store, lyse lokaler i Gågaten. Lørdag 18. juni blir lekebutikken Alveslottet til Alveslottet Dukketeater, en spesialbutikk og et kultursenter for dukketeater.

Teaterdukkene tar over
– Det begynte med teaterdukker, og nå er ringen sluttet, forteller innehaver Anita Berge. Teaterdukkene var den aller første varen jeg bestilte inn til nettbutikkens start i 2004, og er den varegruppen som hele tiden har lagt mitt hjerte nærmest. Da vi åpnet butikken i Gågaten var vi ikke i tvil om at det vakreste rommet måtte bli dukketeaterrom. Det ble raskt også det mest populære rommet, vi opplever at etterspørselen etter teaterdukker er enorm, både fra privatkunder, barnehager og skoler.

– Jeg tror grunnen til dette er at teaterdukker appellerer til begge kjønn og alle aldre, forklager Anita. I et leketøysmarked som er ekstremt kjønnsdelt, der de fleste leketøysbutikker opererer med en rosa og en blå sone, finner både barn og voksne det befriende å oppdage dukketeaterets verden, der gutter og jenter, store og små kan leke og ha det moro sammen.

Nå er trelekene, spillene, hobbyartiklene og de andre varene borte, tilbake er en butikk fylt av teaterdukker, scener, lyd, lys og rekvisitter. – Vi har endelig kommet til et punkt der vi hadde mulighet og midler til å oppfylle dukketeaterdrømmen, sier Anita.

Dukketeaterbok
Anita Berge fikk sin første dukketeaterscene til tiårsdagen og har spilt dukketeater siden da. I tillegg til butikkdriften jobber hun som dukkefører og foredragsholder og kursene hennes om dukketeater i barnehagen blir holdt over hele landet. I juni 2011 utgav hun boken ”Dukketeater i barnehagen” på forlaget Pedagogisk Forum – den første norske boken om dukketeater siden 1993.

– Det at jeg har en kompetanse på feltet gjør at kundene mine føler seg trygge når de trenger hjelp til å velge dukke. Mange dukketeaterentusiaster, små som store, kommer også innom butikken bare for å slå av en dukketeaterprat og utveksle idéer. Det er heller ikke uvanlig at kunder som ikke kjente hverandre fra før, blir stående og prate dukketeater med hverandre i timesvis!

Smekkfulle forestillinger
Alveslottets lørdagsforestillinger har rukket å bli en institusjon i byen: En lørdag hver eneste måned siden 2008 har Alveslottet bydd på gratis dukketeater i sine lokaler. – Før var dette dropp-inn forestillinger, men nå er tilbudet blitt så populært at vi kreve forhåndspåmelding, ellers blir det for fullt. Vi har ventelister på hver eneste forestilling!

Forestillingene blir spilt av Mette Wernøe Dukketeater og Alveslottet Dukketeater. På sikt er det et mål å knytte til seg flere, små dukketeatergrupper til disse forestillingene. Alveslottet

Dukketeater tilbyr også forestillinger for barnehager i ukedagene, et tilbud som vil bli utvidet til høsten.

En magisk verden
Alveslottet Dukketeater skal være et sted for kreative barn, og for voksne som ønsker å være kreative sammen med barn, forteller Anita. Vi presenterer et utvalg teaterdukker som er helt unikt i skandinavisk sammenheng, og målet er at alle skal finne sin dukke, enten det er en liten fingerdukke til førti kroner eller en proff marionettedukke til flere tusen. I tillegg byr vi på enkle løsninger for lyd, lys, scene og rekvisitter, løsninger som både barn og voksne amatører kan ta i bruk uten problemer.

– Noe av det aller morsomste jeg vet, er å finne rett teaterdukke til rett dukkefører, enten denne er fem eller femti år. Det er fantastisk å se magien som oppstår når alt klaffer! Teaterdukker har eksistert like lenge som mennesket, dukketeateret er eldre enn skuespillerkunsten. Det å gi liv til en dukke bringer frem den mest boblende gleden og det dypeste alvoret i oss alle, det bringer rett og slett frem det beste i både voksne og barn.

Kontakt:
For mer informasjon, kontakt Anita Berge på tlf. 91 53 01 02 eller e-post anita@alveslottet.no

Åpningstider er:
man-fre 11.00-16.30
torsdag 11.00 – 19.00,
lørdager 11.00 – 15.00.