I hver flaske av The Kombuchas produkter møtes natur og håndverk på smakfullt vis.
Bergen Spiser

Opplev østens fermenteringstradisjoner med et norsk preg

I 2021 var Per Arvid Høyum i det eksperimentelle hjørnet da han ønsket seg en sunn drikk han kunne kose seg med, og brygget to liter kombucha hjemme. Fire år senere har han omsatt 70.000 liter av den fermenterte tedrikken.

Kombucha har sine røtter i Østen, og har blitt drukket i tusener av år. Den lages ved å tilsette en symbiose av bakterier og gjær (ofte kalt en kultur) i søtet te, som så gjærer naturlig. Resultatet er en frisk, lett perlende drikk med syrlighet, naturlig kullsyre og mange spennende smaksmuligheter. Nå sørger Høyum sin produksjon med ASKO på laget for at den tradisjonsrike tedrikken er å få tak i på en rekke av Bergens serveringssteder.

Fra kjøkkenbenken til markedet med ASKO på laget

Det hele startet med at Høyum ønsket seg en velsmakende drikke, som samtidig var sunn og dermed ikke ugunstig for hans løpehobby. Hjemmeproduksjonen av kombucha ble raskt en suksess, og neste steg for sogningen ble å finne ut hvordan drikken skulle distribueres for å nå ut til flere. Da kontaktet han ASKO, som straks ville være med å bidra til å få hans velsmakende naturprodukt ut i markedet. Det ble starten på et fruktfullt samarbeid.

– Jeg er glad for å ha ASKO med på laget. Distribusjon kan være vanskelig, og ASKO åpner et større marked for oss. Dette har vært en skikkelig bra ting for oss, og vi setter stor pris på at de har troen på oss og produktene våre, forteller Høyum.

Produksjonen har for lengst vokst seg ut av Høyums kjøkken, og kombuchaen lages i dag i Bergen i en spesialbygget kjele den driftige 36-åringen har fått levert fra Asia. Sammen med sin kone Justyna tar Høyum seg av alle aspekter ved The Kombucha sin drift. Til bryggingen hjelper også noen venner til ved behov, i produksjonen som leverer 8000 flasker i uken.

Naturlig, lokalt og kompromissløs kvalitet

I The Kombucha er mottoet “ingen kompromiss på kvalitet” retningsgivende. Høyum setter grundig kvalitetsjekk høyt, og sender aldri ut produkter han er misfornøyd med. Blant annet er det avgjørende å treffe den rette PH-verdien er avgjørende for at et parti skal bli vellykket.

– Hvis en batch ikke blir god nok, selger vi den ikke. Å brygge kombucha er en prosess med mange variabler, hvor naturen bestemmer. Hver kundeopplevelse teller alt for oss, sier gründeren.

The Kombucha setter lokal forankring høyt, noe som reflekteres i deres produkters innhold. Foruten sukker og teblader benytter Høyum og hans team norske råvarer i sine produkter så langt det lar seg gjøre. Blant deres produktrekke finner du blant annet grønn te smakssatt med norsk hylleblomst eller solbær.

Tilrettelegger for norske smaksopplevelser

ASKO sitt arbeid bidrar til å løfte frem en rekke norske produkter av unik kvalitet og sterk lokal forankring. Med sin kombinasjon av matglede, en god oppstartshistorie og ekte håndverk utgjør The Kombucha et godt bilde av hva landets småprodusenter kan tilby.
Med sin kombinasjon av tradisjon, smak, god historie og ekte håndverk utgjør The Kombucha et godt bilde på hva landets småprodusenter kan tilby.

Bergen Spiser er den perfekte anledningen til å utforske nye serveringssteder og oppleve hva byen har å by på innen matopplevelser. Kanskje vil du nyte en flaske av The Kombuchas bestselger, svart te med ingefær, til måltidet ditt.