OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lær andre kulturer å kjenne

I en ærverdig gammel bygård i Kong Oscars gate er kulturlivet spesielt rikt og mangfoldig. Her holder nemlig Bergen Internasjonale Kultursenter hus, og arrangerer en rekke spennende aktiviteter hele året gjennom.

I en ærverdig gammel bygård i Kong Oscars gate er kulturlivet spesielt rikt og mangfoldig. Her holder nemlig Bergen Internasjonale Kultursenter hus, og arrangerer en rekke spennende aktiviteter hele året gjennom.

I fjor telte de 30.000 besøkende, og håper 2017 blir vel så bra. – Hvis folk ønsker å oppleve andre kulturer trenger man ikke nødvendigvis reise ut av byen. Man kan heller ta en tur på BIKS hvor det er eksotisk nesten hver helg. Her kan du oppleve artister fra nesten hele verden, både kjente og ukjente, fengende rytmer, deilig mat og mange hyggelige folk, sier daglig leder Synnøve Eide.

– BIKS har en kjempestor betydning for alle innvandrerorganisasjoner i Bergen, også for nordmenn

Bergen Internasjonale Kultursenter som også er kjent som BIKS, ble startet i 1993 for at innvandrerorganisasjoner i Hordaland skulle ha et sosialt møtested og en arena de kunne føle tilhørighet til, og et sted å vise frem sin kultur – Vi jobber fortsatt for at medlemsorganisasjoner og brukere av senteret skal ha et sted hvor de møtes og kan utveksle sin kultur med andre, og også et sted der de kan få råd og støtte når de skal lage egne arrangement, i tillegg til at vi også jobber med egne prosjekter og aktiviteter sier Eide.

Hun meddeler at senteret har over 60 organisasjoner fra hele verden som medlemmer, og minst 40 av disse organisasjonene bruker huset aktivt til alt fra konserter til mindre samlinger. Og lokalene har de i en ærverdig gammel bygård, kalt Fensal i Kong Oscars gate 15.

AKTIVITETER FOR ALLE
BIKS har flere faste aktiviteter hver uke både for barn, ungdom og voksne. Synnøve ramser opp aktiviteter som bokseklubb, afrikanske rytmeleker for barm, capoeira, yoga, trommekurs, dansetrening for ungdom, folkedans og filmklubb for barn. – Bokseklubben er gratis for ungdom. Den er for barn fra 12 år og oppover, og de som driver det er kjempeflinke, skryter Eide.  Hun går videre med å si at lokalene, og kanskje spesielt den gamle festsalen i Fensal, egner seg svært godt for større dansepartier. Ikke så rart kanskje, når det var her ungdomslaget arrangerte dans før i tiden også. – Capoeira er en brasiliansk kampsport, med innslag av sang og dans. Ellers har vi Afrikansk dans og yoga som andre alternativer. Yoga er donasjonsbasert for voksne og gratis for ungdom. Alle kan delta på de faste aktivitetene. BIKS skal være et inkluderende og trygt møtested sier Eide.

I månedene før jul er juleverksted og juletrefest for barn og julemarkeder og en viktig del av aktivitetene på huset.
– I november arrangeres det også African Day Celebration, med fokus på afrikanske tradisjoner og skjønnhet. Dette er i regi av Organisation of African Associations in Bergen (OOA), som blant annet jobber for samhold og solidaritet mellom de ulike afrikanske organisasjonene i Hordaland og her møtes mange ulike nasjoner for å feire. Det er med andre ord et stort mangfold av aktiviteter her på huset, sier en smilende Eide.

ÅPENT HUS FOR UNGDOM
Om søndagene er det åpent hus for ungdom fra 15 år og oppover. Ungdomsklubben er åpen for alle. Da kan man spille biljard, fuzzball, bordtennis eller lage mat. Hit kommer både ungdom fra byen og utenfra byen. Ungdom fra mottak kommer også hit og blir inkludert i fellesskapet.

BARN I SENTRUM
På BarneBIKS en lørdag i måneden samarbeider de med gruppen Det magiske rommet og har fokus på ulike land.  Her er det alt fra konserter, forestillinger,  kunstverksted, karneval og familiekafé for barnefamilier. Sist gang var temaet Vietnam. I fjor jul samarbeidet vi med den Kenyanske organisasjonen på juleverksted og juletrefest, der det ble gått rundt juletreet og sunget både kenyanske og norske sanger. I år er det også juleverksted og juletrefest på programmet. 26. november og 17.desember arrangeres BarneBIKS neste gang.

KLUBB KAVALÉR
På nettsiden til BIKS står det «Tenk deg en klubbkveld uten dj og mp3’er. Med masse folk som danser og drikker vin i et flott rom. Til lyden av et sytten manns storband og lukten av friske blomster. Det er Klubb Kavalér.» – Konseptet ble startet opp for et par år siden i samarbeid med Erik Glambek Bøe og Bergen storband. Det er alltid et live storband fra bergensområdet som spiller musikk fra klokken 20 til 23. Da stormer danseglade folk inn dørene her med dansesko i posen. Det har vært lang tradisjon her på huset med dans, siden Bergen Ungdomslag selv brukte huset før, foreller Eide. 25. november og 16. desember er datoer å merke seg for dem som vil teste danseformen på Klubb Kavalér.

INTEGRERENDE MØTEPLASS
Kenyanske Vincent Mrimba er styreleder i BIKS. Han understreker hvor viktig kultursenteret er for folk i byen. – BIKS har en kjempestor betydning for alle innvandrerorganisasjoner i Bergen, også for nordmenn. BIKS sees på som et sted der man kan møtes, og treffe gamle kjente og møte nye mennesker. For vår del ser vi at mye integrasjon skjer i våre lokaler. Det er et sosialt møtested. Med en gang noen hører det skjer noe på BIKS, kommer de hit. – Hva skjer på BIKS i helgen? BIKS har stor betydning for mange i alle aldersgrupper og fra mange verdensdeler. Barn til pensjonister bruker lokalene.