OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

En hyllest til livet

«Spellemann på taket» rangeres blant tidenes beste musikaler, og har høstet knallkritikker på DNS.  Her spilles suksessforestillingen til årsskiftet.

«Spellemann på taket» rangeres blant tidenes beste musikaler, og har høstet knallkritikker på DNS. Her spilles suksessforestillingen til årsskiftet.

– Melodiene gir meg gåsehud. Historien spiller på alle strenger og tar opp tema som vi alle kjenner oss igjen i, sier Ragnhild Gudbrandsen, som har rollen som Golde –mor til fem døtre og hustruen til melkemannen Tevye.

LIVSLYST OG TRADISJONER
Handlingen utspiller seg i den lille jødiske landsbyen Anatevka på begynnelsen av 1900-tallet. Det undertrykkende tsar-regimet gjør livet vanskelig og fremmedfrykt og jødehat ulmer. Til tross for dramatiske omstendigheter er det lille samfunnet preget av håp og livslyst – og sterke tradisjoner. Ikke minst gjelder dette kjærligheten. Ekteskap baseres på fornuf-tige valg, ikke forelskelse. Foreldrene får dermed en stor utfordring når døtrene selv finner seg livspartnere.

KRAFTPRESTASJON
Regissør Svein Sturla Hungnes og scenograf Siri Langdalen har jobbet frem vakre tablåer som fylles med sterke følelser og mye varme og humor. Et ensemble med 25 skuespillere, musikere og dansere utgjør det lille jødiske samfunnet. Og det hele er storslått og episk. Avisene har gitt toppkarakterer både til ensemblet som helhet, og André Søfteland i rollen som Tevye i særdeleshet. «Han er en vinner i manesjen allerede fra de første takter av signatur melodien Om jeg var en rik mann. Søfteland har den musikalske kraft, og de skiftende uttrykk Tevye representerer» skrev VG, og BA smelte til med en 6’er og kalte det en «kraftprestasjon».

En som også har vakt spesiell oppmerksomhet er 18 år gamle Rasmus Hella Mikkelsen. Han går vanligvis på musikklinjen på Langhaugen, men er i høst spellemannen på DNS. Han tonefølger handlingen og er et slags alterego til Tevye. I tillegg er det et drivende dyktig orkester som maner frem de legendariske melodiene i forestillingen.

SPELLEMANN PÅ TAKET
Musikal av Joseph Stein og Sheldon Harnick
Regi: Svein Sturla Hungnes
Spilles til 31. des.
www.dns.no

Den Nasjonale Scene