En dag på veien med Bama
Noe av det beste med jobben som journalist er å få bli med bak kulissene. Det er en helt annen opplevelse å skrive om en bedrift når man får være med på deres hverdag.
Denne gangen har jeg blitt med på noen stopp med Bama-bilen, som har kjørt rundt i ett år. Bilen fungerer som et ekstra tilbud til restauranter, hoteller og kantiner i Bergen, der de blant annet kan prøve spesielle varer som ikke finnes i vanlige butikker.
Jeg blir møtt av en smilende Diad Al-Hatem i Bama-bilen. Bilen er en hvit van med bilder av grønnsaker klistret på sidene og et kjølelager inni. Solen skinner, og gradestokken viser over 20 grader. Diad forteller at slike dager er de beste, for da kommer kokkene lettere ut for å se hva han har med seg. Jeg er derimot enda litt forvirret, for hva er egentlig Bama-bilen?
– Bama-bilen er som en rullende butikk hvor kjøkkensjefer kan kjøpe ferske varer som sjømat, kjøtt, frukt og lokale produkter. De får se og smake før de bestemmer seg for å legge inn en større bestilling. Ofte blir de inspirert og får nye ideer når de er inne i bilen, svarer Diad.
Underveis i samtalen forteller Diad at han selv har jobbet som kokk i Bergen i mange år, og noen av kundene hans er tidligere kollegaer.
– De største kundene mine kjenner jeg godt, og jeg vet hva de liker å bruke. Jeg tar med de produktene jeg vet selger bra, men også nye produkter som ikke er kommet ut enda, som jeg tror de vil like.
Jeg blir nysgjerrig på hvilke spesielle produkter han har med seg.
– Vi har både lokale produkter og spesielle varer, som gul og lilla blomkål, flerfarget reddik, kiwibær og Nashi, en blanding av eple og pære. Vi har også ‘kokkeklare’ produkter som er ferdig kuttet og vasket, noe som sparer kokkene for mye tid, forteller Diad.
Diad kjører rundt én til to ganger i uken og har en kundebase på over 500 restauranter, kafeer, hoteller og kantiner. På en dag rekker han innom rundt 10 kunder.
– Alle har vært veldig positive til Bama-bilen, og kokkene setter pris på at vi kan komme direkte til dem, sier Diad og smiler.
Vi kjører gjennom Bergens gater og stopper i Baneveien ved Bark, en mat- og vinbar. Diad ringer inn for å sjekke om det passer. Fire kokker, inkludert kjøkkensjefen, kommer ut og forsvinner inn i bilen med Diad. Etter en stund kommer de ut igjen med esker fylt av varer. Alle virker fornøyde, og vi ønsker dem en fin dag før vi setter oss tilbake i bilen.
– Jeg tar en telefon til Fløirestauranten og hører om de har tid, sier Diad og tar opp telefonen.
På Fløyen er det travelt, men de kan ta imot oss om 15 minutter. Vi kjører sakte opp de smale veiene fylt med turister og lokale turentusiaster. På toppen kommer kjøkkensjefen ut, og vi går inn i bilen. Noen esker med sopp blir plukket ut, og vi er snart på vei igjen. Vårt siste stopp er kantinen på Skipet ved Danmarksplass. På veien forteller Diad om en minneverdig opplevelse
– En gang besøkte jeg en kunde som ble så begeistret at han kjøpte alt jeg hadde i bilen, så jeg måtte tilbake på lageret for å fylle opp igjen! Det var veldig kjekt.
Bama er igjen en av sponsorene til Bergen spiser, og Diad mener det er viktig å sette pris på kundene sine.
– Vi liker å gi noe tilbake til våre lojale kunder, spesielt før festivaler når de forbereder seg. Jeg ønsker selv å spise hos noen av mine største kunder, for det er alltid gøy å se varene jeg selger bli brukt i rettene de lager.