OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Absurd vittig om arbeidslivet

DNS fylles med renspikket underholdning basert på Lars von Triers kultfilm «Direktøren for det hele».

DNS fylles med renspikket underholdning basert på Lars von Triers kultfilm «Direktøren for det hele».

– Her vil alle kjenne seg igjen, både de som har vært utsatt for underlige sjefer og kollegaer, og de som har tatt på seg for store oppgaver. Vi ler ikke av karakterene, men med dem, sier instruktør Petter Næss.  

Den absurde komedien har norgespremiere i Teaterkjelleren på DNS, og spilles både i vår og i høst. Oversetteren Knut Nærum, har gitt forestillingen en bergensk vri – og en god porsjon tulledansk.

IT-bedrift i Bergen
Publikum blir tatt med til en IT-bedrift i byen. Der er sjefen så opptatt av å bli godt likt at han dikter opp en fiktiv direktør for det hele. Han sitter angivelig i USA og svarer på e-poster og styrer butikken. Når så noen dansker skal kjøpe opp bedriften og krever å få møte direktøren, hyrer sjefen inn en skuespiller. Han har ikke fnugg av kunnskap om hva bedriften egentlig driver med, har høye ambisjoner. Det skaper ville tilstander blant de ansatte. Det er der Pål Rønning kommer inn i bildet.

– Komedier er så gøy å spille. Det skal et skikkelig maskineri til, og så må man finstemme. Folk har ofte en oppfatning av at det er lettere å jobbe med komedie, men det er vel så vanskelig som tung Shakespeare, sier Rønning.

Komedie er matematikk
Rønning og Næss sammenligner vellykket komedie med matematikk.

– Det handler om timing. Den må være helt perfekt. Så målet er å skape så mange vanskelige regnestykker som mulig. Og så må man pøse på med overraskende poenger i tillegg, sier de og oppfordrer arbeidsplasser til å organisere fellesutflukter til forestillingen.

Jobbkomikk på teateret kan være en vitaminpille for hver enkelt – og for bedriftskulturen.

Fakta:
Direktøren for det hele
Av Lars von Trier
Instruktør: Petter Næss
Spilles fra 12. mai–18. juni og 17. aug– 10. sept.
www.dns.no