OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Fløibanen i 100 år – fra attraksjon til destinasjon og byens største lekegrind

Gjennom 100 år har Fløibanen fraktet byens befolkning og tilreisende opp til den frie natur  og rekreasjon på byfjellet.

Gjennom 100 år har Fløibanen fraktet byens befolkning og tilreisende opp til den frie natur  og rekreasjon på byfjellet.

Allerede i 1885 ble ideen om å bygge en transportbane til Fløyen lansert av bergenseren John Lund. Bystyret godkjente prosjektet under forutsetning av at «taugbanen» skulle være elektrisk. Denne gangen ble prosjektet skrinlagt på grunn av manglende kapital. Ideen ble gjenopptatt i 1907, og i 1912 ble AS Fløibanen stiftet. På grunn av 1.verdenskrig og påfølgende vareknapphet, tok byggeprosessen betydelig lengre tid enn planlagt. 15. januar 1918 kunne Fløibanen kjøre sine første passasjerer til Fløyen. Kabelbanen var en verdensnyhet og en stor attraksjon.

Du finner hele saken i denne utgaven av byLIV

Folkehelse i fokus

– Det interessante med Fløibanen er at også i 1885 var folkehelseperspektivet sentralt. Målet med Fløibanen var å frakte byens befolkning og tilreisende turister opp i Guds frie natur. Nyte naturen og bruke friluftslivet som rekreasjon og sosial arena, Fløibanedirektør Anita Nybø.

Gjennom de 100 årene har Fløibanevognene blitt byttet ut tre ganger, i 1954, 1974 og i 2002. Fokuset har alltid vært å drive elektrisk, øke passasjerkapasiteten og ha sikkerhet som høyeste prioritet. Hun understreker at de er stolte over å aldri ha hatt noen alvorlige ulykker.
– Bergen kommune er vår største aksjonær, det gjør at vi er en sterk bidragsyter til at Fløyen skal være for alle. Uansett religion, etnisitet, sosial bakgrunn eller andre ulikheter. Vi skal tilrettelegge for gode opplevelser, forteller Fløibanedirektøren videre.

Fløibanen har gjennom mange år vært den mest besøkte turistattraksjonen i Bergen og på Vestlandet. De siste fire årene har organisasjonen hatt store endringer med målrettet fokus på å bli en attraktiv destinasjon med visjonen «Hele Fløyen – hele året».
– I 2018 driver vi vår egen Fløistuen butikk og kafe, med fokus på kortreist meny og lokalbaserte bærekraftige produkt, sier direktøren.

Stor familiedag på Fløyen i mai

– Gjennom aktivitetsavdelingen har vi cirka 50 aktiviteter hele året for alle aldre. Vi ønsker å begeistre våre gjester med å være et godt vertskap på Fløyen, sier hun og legger til:
– I 2018 vil ulike jubileumsarrangement gå av stabelen, der en retter blikket både bakover og fremover i tid om hva Fløyen er om 100 år.

6. mai skal det arrangeres en stor familiedag på Fløyen i samarbeid med Bergens Skog- og Træplantningsselskap. 26. mai er det utekonsert med Festspillene ved Skomakerdiket. I uke 39 blir det en hel uke med diverse jubileumsarrangementer på Fløyen. Følg med på Facebook/Fløyen og www.floyen.no