Pizzaen hos Villani er i napolitansk stil, en pizzastil som også er oppført på UNESCOs lister
Mat og drikke

Med lidenskap for italiensk mat og atmosfære i Skostredet

Døren åpnes, og en bølge av varme og duften av nybakt pizza slår imot deg. I hjørnet nynnes det med på en italiensk klassiker, mens en servitør balanserer en tallerken dampende Linguine allo Scoglio forbi bordene. Atmosfæren er lun og levende, noe daglig leder Zara Ibtissam har jobbet målrettet sammen med teamet sitt for å skape.

– Villani er nesten bygd som et hjem, og her skal du føle deg hjemme. Å komme inn her skal være som om du er på besøk hos noen i Italia, sier Zara og smiler mens hun ser rundt på restauranten.

Siden 2018 har Villani Trattoria Skostredet brakt autentiske italienske smaker til Bergen, men for Zara har det aldri bare handlet om maten, men like mye om totalopplevelsen for gjestene som velger å legge turen innom. Alt er nøye utvalgt for å gjenskape følelsen av en ekte italiensk trattoria. Fra de lune lysene og de varme fargene og autentiske detaljene i interiøret, til musikken som spiller lavt i bakgrunnen. Atmosfæren, mener hun, er like viktig som smakene på tallerkenen.

Formidling av italiensk matkultur i flere dimensjoner

Og nettopp den varme og lune atmosfære som reflekterer den italienske matkulturen er hva Villani er bygget på. Zara er fra Nord-Italia, mens kjøkkensjefen kommer fra Sør-Italia. Sammen har de skapt en fin balanse mellom de kraftige, rustikke smakene fra sør og de mer delikate, raffinerte tonene fra nord.

– Vi prøver å kombinere smaker fra Sicilia og resten av Italia samtidig som vi tilpasser oss de norske ganene. Noen retter fungerer faktisk bedre her enn i Italia, og norske smaker er ofte litt saltere. Vi finner alltid en balanse mellom det autentiske og det lokale, sier hun.

Balansen mellom det italienske og norske handler ikke bare om smak, men også om opplevelsen. En del av dette er menyen, hvor rettenes navn er skrevet på italiensk – akkurat som den ville vært i Italia. Zara mener dette er en viktig del av konseptet, og hun liker hvordan gjestene utfordrer seg selv ved å prøve å uttale rettene.

– Når du går på restaurant i Italia, er selvsagt menyene på italiensk. Vi ville ta med den følelsen hit. Det skaper en ekstra dimensjon for gjestene våre, sier hun med et smil.

Dette grepet for å få en mest autentisk opplevelse gjelder også når det kommer til råvarene. Opp mot 90% av ingrediensene blir importert direkte fra Italia. Burrata, pizzamelet, pastaen – alt er håndplukket for å sikre den ekte smaken. Også vinen importeres fra Italia og er nøye utvalgt for å komplementere maten og løfte smaksopplevelsen.

Pizza med UNESCO status

Selv med sitt rikholdige utvalg av spennende, autentiske retter på menyen vil mange si at det er pizzaen som virkelig skiller seg ut hos Villani. Napolitansk pizza er en kunstform og en tradisjon Zara og teamet hennes har brakt til Bergen med stolthet.

– Pizzaen vår er laget på napolitansk vis, med Caputo-surdeigsmel og stekt ved høy temperatur i kun 90 sekunder. Denne pizzastilen er faktisk på UNESCOs liste over immateriell kulturarv, sier hun mens hun peker på ovnen hvor en ny pizza akkurat har blitt satt inn.

Den karakteristiske pizzastilen kjennetegnes ved at den har en luftig skorpe, et saftig senter og en tilberedningsmetode som sørger for å bevare råvarenes opprinnelige smaker.

– Mange av de faste gjestene våre kommer tilbake gang etter gang kun for pizzaen, så vi har helt klart truffet med denne pizzastilen på det bergenske markedet, smiler Zara.

Villani er mer enn bare en restaurant – det er en følelse.

– En restaurant er som en maskin – alle delene må fungere for at den skal gå fremover. Gjestfrihet, service, råvarer – alt henger sammen. Når folk kommer hit, skal de føle seg velkomne. De skal ikke bare spise, de skal oppleve, sier Zara.

Hun ser rundt seg. Bordene i mørkt tre, de små detaljene på hyller og vegger, den lave summingen av stemmer som blandes med musikken. Det er akkurat slik hun ville ha det. En bit av Italia, midt i Bergen.

– Lidenskap, sier hun ettertenksomt når hun blir bedt om å beskrive Villani med ett ord. Lidenskap for mat, for mennesker, for stemningen. Det er det Villani handler om!

Med lidenskap for italiensk mat og atmosfære i Skostredet
Hyggelig stemning og koselig interiør som får tankene til å kretse om Italia preger Villani i skostredet.