Mat og drikke

En smak av Spania i hjertet av Bergen

I Spania er måltider mer enn bare mat – de er en sosial begivenhet, en anledning til å samles og nyte øyeblikket sammen. Denne kulturen har daglig leder hos Taperia Skostredet, Rui Costa, tatt med seg til Bergen. I den koselige, lille restauranten står fellesskapet i sentrum, og hver rett er laget for å deles, nytes og oppleves.

Historier som fortelles, latter som bryter ut og varige minner som formes over fargerike og velduftende småretter. Det er essensen av et besøk hos Taperia. Måltidet blir en plass hvor venner og familie samles rundt bordet og øyeblikk skapes. Rui Costa har gjort det til sin misjon å bringe den spanske måltidskulturen til Bergen.

– Det å drive Taperia handler om mer enn å bare servere mat. Det handler om å tilrettelegge for, og skape, en atmosfære der folk kan samles og dele både mat og tanker, sier Rui Costa.

Å tilrettelegge for de gode øyeblikkene

Rui har viet over 25 år av livet sitt til servicebransjen, og for ham handler yrket ikke bare om å servere mat – det handler om å skape gode øyeblikk.

Fat med velduftende tapasretter bæres ut fra kjøkkenet, små skåler med grillet chorizo, saftig bacalao og sprøstekt patatas bravas fyller bordene. Rundt omkring i lokalet henger samtalene løst, folk lener seg inn mot hverandre, ler og smaker, mens livlige spanske toner høres i bakgrunnen. Det hele gir en varm følelse av fellesskap, akkurat slik Rui ønsker det.

– Sharing is caring, utbryter Rui med et smil.

Mat som kulturbærer

Taperia er en hyllest til spansk matkultur, der måltidene er en sosial begivenhet og ikke bare en nødvendighet. Her er det ingen strenge regler for hvem som skal ha hvilken rett. I stedet settes rettene midt på bordet, og alle får smake litt av alt.

– I Spania samles vi rundt bordet, ikke bare for å spise, men for å være sammen. Det er en del av vår kultur, forteller Rui.

Å bringe denne kulturen til Bergen har vært en reise i seg selv. Norge har ikke de samme tilgangene til råvarer som Spania, men Rui og teamet hans har funnet en balanse mellom autentisitet og lokal bærekraft. Menyen er i stadig endring, og blir tilpasset sesongens beste råvarer. Tomater når de er på sitt søteste, fisk når den er på sitt beste og grønnsaker når de er på sitt sprøeste. Bærekraftstenking er også viktig, og derfor handler de fisk og kjøtt fra lokale produsenter. For å bevare essensen av det spanske kjøkken tilberedes råvarene med spanske teknikker.

– Vi prøver å ta det beste fra to verdener. De norske råvarene er fantastiske, og vi kombinerer dem med vår gastronomi for å skape en opplevelse som føles genuint spansk, forklarer han.Vi bytter også ut retter på menyen hver tredje til fjerde måned for å følge sesongvariasjonene, sier Rui.

Bacalao på norsk, med spansk vri

For å få til en god formidling av spanske smaker og retter har Taperia også gjort noen små tilpasninger for de norske ganer. Et eksempel er deres veldig populære bacalao. For mange nordmenn er nemlig bacalao en bestemt rett, med klippfisk, tomater, poteter og løk som basis ingredienser, men på spansk betyr bacalao egentlig bare fisk. For å etterligne den norske bacalao-retten tilbyr Taperia den med en egen liten vri.

– Istedenfor å benytte klippfisk i vår bacalao bruker vi lettsaltet torsk. Dette er for å gjenskape smaken og teksturen av denne retten til en mer autentisk spansk stil, som fremdeles ligner på den norske, forteller Rui.

Tapas betyr små retter

En av de største forskjellene mellom norsk og spansk tilnærming til måltidet, er måten den serveres på. Der nordmenn er vant til å spise sitt måltid som en tallerkenrett, setter som nevnt spanjolene flere retter på bordet og lar alle få mulighet til å smake på alt. Det er det som er tapas, som egentlig bare betyr “små retter”.

En utfordring med dette delekonseptet er at norske gjester kan bli usikre på hvor mye de skal bestille for at alle skal bli mett, men teamet på Taperia veileder dem gjerne gjennom prosessen.

– Vi ønsker at folk skal føle seg komfortable, avslappet. Vi hjelper dem med å forstå konseptet og avpasse bestillingen, slik at de får mest mulig ut av besøket. Måltidet skal ikke være stress, det skal være en glede, sier han.

En blomstereng i taket

Lokalet på Taperia er like fargerikt som menyen. Fra taket henger en slags rosa opp-ned blomstereng, og både vegger, bord og stoler er holdt i tre i varme og innbydende farger. De smale bordene og høye barstolene skaper en intim atmosfære. Å nyte tapas i dette interiøret gir de besøkende en umiddelbar ‘happiness boost’, ifølge Rui.

Og her kommer opplevelsesaspektet med måltidet til sin fulle rett. Taperia er mer enn en restaurant, det er en opplevelse. Når man kombinerer smakene fra tapasrettene med en varm og livlig atmosfære, hvor fargene, musikken og den åpne, inkluderende stemningen råder, skapes en setting som inviterer til de lange, gode samtalene over bordet.

– Jeg ønsker at folk skal dra herfra med en følelse av at de vil komme tilbake. At de har hatt en så bra totalopplevelse at de har lyst til å gjenta suksessen, og gjerne også utforske nye retter fra menyen neste gang, avslutter Rui med et lurt smil.

En smak av Spania i hjertet av Bergen

RELATERTE MEDLEMSBEDRIFTER >