Interiøret på Hotel Charmante Skostredet kunne vært hentet rett ut av et herskapelig hjem i Paris på begynnelsen av 1900-tallet.
Mat og drikke

Der 1920-tallets Paris møter Bergen anno 2025

Det er noe forførende og forlokkende ved atmosfæren idet du trer inn på Charmante Skostredet Hôtel. Myke fløyelsgardiner og blomstermønstrede tekstiler i et hav av farger preger rommet, lamper med lange frynser kaster et varmt skinn over bordene og veggene prydes av tapeter som kunne vært hentet rett ut av et herskapelig hjem i Paris på begynnelsen av 1900-tallet.

For hotellsjef Thomas Brekke var det aldri tvil om at Charmante skulle bli noe mer enn et vanlig boutique-hotell. Da de startet utviklingen av en ny restaurant i Skostredet fant de ut at det manglet et helhetlig fransk restaurantkonsept i Bergen. De begynte å jobbe ut ideer for restauranten, og da det litt senere ble bestemt at bygget også skulle huse et lite boutique hotell, var det naturlig å følge samme tankegang for det også.

– Vi ville skape noe som Bergen ikke hadde fra før, og Paris på tidlig 1900-tallet ble en naturlig inspirasjon for å få frem det klassisk franske både for restauranten og hotellet. Det var jo en tid preget av kunst, kultur og gastronomi og det var akkurat den stemningen vi ønsket å gjenskape, forteller han.

En opplevelse for sansene

Hotel Charmante er ikke et sted man bare booker et rom. Det er et sted hvor man går inn i en verden av spennende sanseopplevelser. Hvert rom i hotellet er unikt og tilpasset byggets originale struktur. Ingen flater er like og ingen detaljer tilfeldig valgt. I bygget finner vi tapeter med intrikate mønstre, fargerike velourmøbler og klassiske designelementer som gir hver etasje og hvert rom sin egen identitet.

– Vi har beholdt mye av den originale arkitekturen og bygget konseptet vårt rundt det. Hvert rom har sin egen farge og sitt eget uttrykk slik at man kan oppleve noe helt nytt hver gang man overnatter her, forteller Thomas.

Og det er nettopp dette som gir gjestene den særegne opplevelsen. Man sjekker ikke bare inn for et hotellrom, men man trer inn i en helhetlig estetikk som er konstruert for å vekke sansene.

– Det er ikke mange som ønsker å ha alt dette hjemme, sier Thomas spøkefullt og ser seg rundt i det nesten overdådig dekorerte rommet vi sitter i.

Noen gjester som kommer er ute etter et romantisk avbrekk fra hverdagen, mens det for andre er for et inspirerende stoppested på en jobbreise. For mange har det også blitt den perfekte setting for en anledning verdt å feire.

– Selv om man ikke feirer noe, er det mange som pynter seg når de kommer hit. Stedet i seg selv innbyr liksom litt til det. Lokalene er vel hva man vil kalle særdeles instagram-vennlig, men samtidig ekte, sier Thomas.

Gjennomtenkt eleganse med en folkelig sjel

Brasserie Chérie, som er Charmantes egen restaurant, følger selvsagt samme ekstravagante interiørstil og konsept som resten av hotellet. De blomstermønstrede sittemøblene, stormønstrede tapetene, rysjer og frynser og et tak dekket av speil som dobler den visuelle opplevelsen, gir absolutt restauranten et unikt særpreg.

Til tross for de ekstravagante omgivelsene er det viktig for teamet at restauranten er inkluderende.

– Kvalitet og folkelighet er det vi strekker oss etter. Vi vil at alle skal føle seg velkommen, enten de kommer for en rask lunsj eller en helaften, sier Thomas.

Der franske smaker møter norske råvarer

Selv om atmosfæren og interiøret er veldig viktig for å skape den rette stemningen, er selve matopplevelsen vel så viktig. Det handler om å gi gjestene smaken av et klassisk fransk brasserie, men med en litt moderne vri.

– Vi vil at gjestene skal sitte igjen med en liten aha-opplevelse etter å ha spist her. Det handler ikke om å kopiere klassiske retter, men å tolke dem på en måte som føles frisk og inspirerende, konstaterer Soussjef Morten Klever.

Han er også lidenskapelig opptatt av å kombinere de beste norske råvarene med franske teknikker, og kokkene jobber derfor tett med lokale produsenter for å sikre de beste råvarene.

– Vi bruker for eksempel hjort fra Haugen Gårdsmat og mange andre lokale leverandører med høy kvalitet på råvarene sine. Det er viktig for oss å kunne kombinere de rene norske smakene med det sofistikerte, franske uttrykket gjennom rettene vi lager, legger han til.

For å sikre at menyen også reflekterer sesongens beste produkter, endres den i takt med årstiden og råvaretilgangen.

– Vi lar oss inspirere av sesongens råvarer og ønsker at stamgjestene våre alltid skal ha noe nytt å glede seg til. Derfor bytter vi meny jevnlig. Det er ofte ikke en veldig komplisert prosess. Vi tenker som regel veldig enkelt når vi jobber med å utvikle menyen, og spør oss selv om hva vi har lyst å spise akkurat nå, og så har vi det liksom, avslutter Morten med et stort smil, før han må løpe tilbake til kjøkkenet for å preparere dagens mange måltider.

Der 1920-tallets Paris møter Bergen anno 2025