Ole Bull Scene reddet i siste sekund
Kvinner har alltid vært viktig for Ole Bull. Enten de er på randen, eller på toppen.
En funfact om meg selv? Det må jo være at jeg kom på tredjeplass i kappgang på barneskolen, den funfacten er det ikke mange som har, det kan jeg love deg, sier Sølvi Rolland, eier og driver av Ole Bull Scene, mens hun gapskratter.
Sølvi er en livlig og engasjert person med stor sosial kapasitet. “Alle” kjenner Sølvi, og Sølvi kjenner “alle” i Bergens kulturmiljø. Engasjementet er heller ikke å komme utenom når vi tar en prat med henne for å høre om hva som har vært drivkraften bak satsningen. Hun snakker stort sett uten punktum og den smittende latteren sitter løst.
Sølvi har en spennende bakgrunn som medeier av Ricks, men det var en sterk overbevisning om behovet for et underholdningshus 365 dager i året i Bergen som førte til etableringen av Ole Bull Scene.
– Visjonen var å skape et underholdningshus hvor talenter innen humor, musikk og scenekunst kunne utfolde seg – både nykommere og etablerte. Jeg ville også skape arbeidsplasser, både på og bak scenen, og sørge for helårsdrift, noe vi har lyktes med.
Med en hovedscene som kan huse 500 sittende eller 700 stående, og en mindre klubbscene med kapasitet på 200 sittende eller 400 stående, har Ole Bull Scene blitt en sentral arena for underholdning i Bergen. Det som startet som et ønske om å fylle et tomrom i Bergens kulturliv, har bare blitt sterkere med årene.
Et av de mest betydningsfulle bidragene Ole Bull Scene har gjort, er å fremme lokale talenter.
– Bergen er Norges humorhovedstad, og det har vært en viktig plattform for å klekke ut nye komikertalenter. Vi må heller ikke glemme at Bergen har fostret noen av de mest kjente komikerne.
Sølvi understreker at det å jobbe med humor i Bergen har en egen nerve, en skarphet som gjør det spesielt morsomt. Ole Bull Scene har ikke bare vært et springbrett for mange av Norges største komikere, men også et sted hvor de kan vende tilbake og oppleve den unike bergenske atmosfæren.
Lille Ole Bull, som ligger i underetasjen, er et sted med spesiell betydning for Sølvi. Det var her alt begynte. Sølvi startet sin reise i dette huset ved å koke kaffe for Helge Jordal, og det var her «Kvinner på randen» hadde sin første opptreden.
– Å drive og eie dette stedet er, til tross for beintøft arbeid, litt som å leve en drøm. Jeg må klype meg i armen av og til, reflekterer hun.
Lille Ole Bull er fortsatt et kreativt verksted hvor nye ideer fødes og utvikles, og det er også hjemmet til Stand Up Bergen, et samarbeid Sølvi er spesielt stolt av.
Sølvis dedikerte og ektefølte engasjement for kulturlivet kunne ha fått en brå slutt. I løpet av pandemien ble Ole Bull Scene hardt rammet, som så mange andre kulturinstitusjoner.
– Jeg begynte å gråte, det var helt uvirkelig at de gjorde dette for oss, forklarer Sølvi om da Marit Voldsæter fra “Kvinner på randen” ringte henne og foreslo en gjenforening av trioen for å hjelpe Ole Bull Scene gjennom den vanskelige tiden.
Gjenforeningen førte til fire utsolgte forestillinger, hvor inntektene bidro sterkt til å redde underholdningshuset.
– Nå sitter Marit her i huset og øver til sitt neste soloshow, et virkelig “full circle moment”, sier hun smilende.
Fokuset nå er å komme seg helt tilbake til der de var før pandemien. De er godt på vei, men det trengs å produseres mer for å styrke økonomien og sikre bærekraft.
– Publikums vaner har endret seg. Folk kjøper billetter mye nærmere forestillingsdatoen nå enn tidligere, men jeg håper vi klarer å endre folks vaner over tid, sier hun bestemt.